Exšéfa Volkswagenu už vyšetruje nemecká prokuratúra

Nemeckí prokurátori začali vyšetrovanie bývalého generálneho riaditeľa Volkswagenu Martina Winterkorna. Vyšetrovanie sa zameria na podozrenie z podvodu pri predaji vozidiel, ktoré falšovali údaje o emisiách. Oznámil to v pondelok úrad prokurátora.

28.09.2015 14:19
Martin Winterkorn Foto: ,
Martin Winterkorn
debata (3)

Winterkorn minulý týždeň po takmer deviatich rokoch vo funkcii rezignoval po odhalení, že najväčšia európska automobilka montovala do vozidiel s naftovým motorom špeciálny softvér, ktorý umožňoval falšovať údaje o emisiách. Winterkorn však tvrdí, že o manipuláciách výsledkov nič nevedel.

Vyšetrovanie má podľa prokuratúry zistiť, kto bol za škandál zodpovedný. Prokuratúra už dostala niekoľko trestných oznámení, vrátane jedného priamo od Volkswagenu, ktorý však nemenoval žiadne podozrivé osoby, napísali agentúry AP a Reuters.

Škandál vypukol pred vyše týždňom, kedy americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že vo vozidilách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagenu za tieto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov.

Škandál už začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny a na firmu bolo podaných množstvo hromadných žalôb. Volkswagen priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s meraním emisií inštaloval na celom svete do zhruba 11 miliónov áut.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Martin Winterkorn