Zrušením FNM sa ukončí drahý nájom za 204-tisíc ročne

Fond národného majetku SR (FNM) bude začiatkom budúceho roka minulosťou. Fond, ktorý prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie, navrhlo zrušiť ministerstvo hospodárstva. Všetky doterajšie kompetencie fondu sa zároveň presunú na plecia rezortu.

28.09.2015 16:00
FNM, Fond národného majetku Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

„Do budúcnosti sa neplánuje privatizácia majetku štátu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti. Nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti,“ píše sa v oficiálnom stanovisku ministerstva.

V pôvodných zámeroch sa počítalo s vytvorením správcovskej agentúry, ktorá mala prevziať práva a povinnosti fondu. Vláda sa však nakoniec rozhodla, že takúto agentúru zakladať nebude. „FNM bude zrušený s likvidáciou, čiže bez nástupníckej organizácie. Úlohy a kompetencie FNM vo vzťahu k prípadnému budúcemu prevodu majetku štátu majú prejsť na ministerstvo hospodárstva,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Fond sa v súčasnosti sústreďuje predovšetkým na podnikanie obchodných spoločností s vplyvom štátu.

Návrh na zrušenie FNM postúpili poslanci v parlamente do druhého čítania. Ministerstvo hospodárstva hovorí o pozitívnom dosahu na verejné financie, ale presnú výšku predpokladaných úspor hovorkyňa ministerstva vyčísliť nedokázala. „Nakoľko FNM nie je štátnou organizáciou a nie je priamo napojený iba na štátny rozpočet, pretože má aj svoje dividendové príjmy, nedá sa hovoriť o presnej každoročnej úspore,“ hovorí Žiaková. Fond z príjmov vypláca dlhopisy a na krku má tiež neukončené súdne spory. Len ku koncu minulého roka mal fond 40 neuzavretých súdnych sporov.

Náklady na fungovanie fondu ročne štát stoja 405-tisíc eur. V doložke vplyvov návrhu na zrušenia FNM sa píše, že predpokladané úspory sú predovšetkým dôsledkom zníženia celkového počtu zamestnancov. Informáciu, či niektorí doterajší zamestnanci fondu získajú posty na ministerstve, hovorkyňa Žiaková nepotvrdila, podľa nej je to „predčasná otázka“. Vo FNM v súčasnosti pracuje 33 zamestnancov, z toho jeden predseda a traja riaditelia, ktorí sú zároveň členmi výkonného výboru. Zvyšný počet tvorí 29 odborných referentov, z ktorých osem je vo výpovednej lehote. „Týmto ôsmim zamestnancom sa končí pracovný pomer na konci októbra tohto roka,“ hovorí Žiaková. V doložke vplyvov sa ako priemerný mesačný plat niektorých pracovníkov uvádza suma 1662 eur.

FNM nesídli vo vlastnej budove, ale v prenajatých priestoroch. Mesačný nájom kancelárskych priestorov pritom vychádza takmer na 17-tisíc eur, čo znamená ročnú úsporu vo výške 204-tisíc eur. Prenájom sa má skončiť 1.januára 2016.

FNM má okrem výdavkov aj svoje vlastné príjmy, ktoré v minulom roku dosiahli objem 267 miliónov eur. Po započítaní zostatku prostriedkov z predchádzajúceho obdobia vo výške 102 miliónov eur dosiahli objem viac ako 369 miliónov eur. Najvýznamnejšou príjmovou položkou boli pritom najmä dividendy od energetických spoločností, v ktorých mal fond v predchádzajúcich obdobiach majetkovú účasť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #FNM #Fon národného majetku SR