Švajčiari zakázali predaj niektorých dízlov s motormi Volkswagenu

Švajčiarsko pre škandál s manipuláciou merania emisií naftových vozidiel dočasne zakázalo predaj niektorých typov vozidiel koncernu Volkswagen.

26.09.2015 13:35
debata (23)

S odvolaním sa na Spolkový cestnú úrad (Astra) o tom v sobotu informoval server 20 Minuten. Opatrenie sa má týkať aj vozidiel značky Škoda vyrábaných v Mladej Boleslavi.

Úrady vraj chcú zabrániť, aby sa na švajčiarske cesty dostali ďalšie vozidlá s naftovými motormi, pri ktorých sa používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

Opatrenie by sa malo dotknúť asi 180 000 kusov doteraz nepredaných modelov značiek Škoda, Volkswagen, Audi a Seat rokov výroby 2009 až 2014 vybavených naftovými motormi 1,2TDI, 1,6TDI a 2.0TDI s emisnou normou Euro 5. Nariadenie sa nijako netýka už predaných vozidiel, vodiči ich môžu naďalej využívať bez obmedzenia.

Hovorca mladoboleslavskej automobilky Škoda Auto Jozef Baláž oznámil, že všetky aktuálne vyrábané vozidlá Škoda, ponúkané v Európskej únii a tiež vo Švajčiarsku, sú vybavené motormi, ktoré zodpovedajú požiadavkám normy Euro 6. „Spĺňajú všetky zákonné požiadavky a predpisy v oblasti životného prostredia,“ dodal.

Škandál vypukol minulý týždeň, kedy americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že takmer pol milióna vozidiel VW a Audi s naftovými motormi, ktoré sa za posledných sedem rokov v USA predali, používalo softvér, ktorý pri testovaní emisií „prikrášľoval“ výsledky.

Volkswagenu za tieto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov. Aféru tento týždeň začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny a na firmu bolo podané množstvo hromadných žalôb.

Kvôli škandálu z čela najväčšieho svetového predajcu automobilov v stredu odstúpil Martin Winterkorn. V piatok ho nahradil Matthias Müller, doterajší šéf dcérskej spoločnosti Porsche.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie