Francúzi začnú kontrolovať emisie u áut, značky vyberú losovaním

Od budúceho týždňa sa vo Francúzsku začnú na pozadí škandálu Volkswagenu vykonávať náhodné testy stovky áut rôznych výrobcov, ktoré sa v krajine predávajú. Autá na kontrolu vyberú losovaním a na vyhodnotenie testov bude dohliadať nezávislá komisia. Oznámila to v piatok francúzska ministerka životného prostredia Segolene Royalová.

25.09.2015 13:40
debata (1)

Na testoch sa dohodla vláda s predstaviteľmi všetkých domácich a zahraničných výrobcov, ktorí predávajú svoje autá vo Francúzsku. Cieľom testov je ukázať, že podvody, aké sa vyčítajú nemeckej automobilke Volkswagen, sa áut vo Francúzsku netýkajú, vysvetlila ministerka vo francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1.

Royalová súčasne odmietla žiadosť vedúcej predstaviteľky miestnych ekologických aktivistov Emmanuelle Cosseovej, aby sa vo Francúzsku do roku 2025 zakázala všetky autá s naftovými motormi. Zdôraznila, že je pre postupné obmedzovanie naftových áut a veľké investície do elektrických áut, ale požiadavka Cosseovej by podľa ministerky poškodila Francúzsko. V krajine totiž autá s naftovými motormi tvoria polovicu všetkých vozidiel.

„Nemožno riešiť tak vážne problémy vyhlasovaním ideologických sloganov na úkor francúzskych záujmov,“ vyhlásila Royalová, bývalá dlhoročná životná partnerka terajšieho francúzskeho socialistického prezidenta Françoisa Hollanda.

Americké úrady nedávno Volkswagen obvinili, že v USA vybavil takmer pol milióna áut zariadením pre obchádzanie emisných testov, a nemecký podnik potom priznal, že tento softvér inštaloval do celkovo 11 miliónov svojich vozidiel. Firme za to v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov a začalo sa voči nej trestné vyšetrovanie; škandál tento týždeň začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Volkswagen #automobilky #emisie