Zuno je už v ruských rukách

Internetovú banku Zuno, ktorá pôsobí v Česku a na Slovensku, od rakúskej Raiffeisen Bank International získal ABH Holding (ABHH). Zmluva o predaji už bola podpísaná, povedal vo štvrtok hovorca banky Vladimír Michna.

25.09.2015 08:00
debata

Predaj Zuno ešte podlieha schváleniu regulačnými orgánmi. Banka bude ďalej pôsobiť pod značkou Zuno a s rovnakým manažmentom. Nový majiteľ deklaroval záujem investovať kapitál do jej rozvoja a expanzie.

ABHH, súkromné ​​konzorcium podnikov so sídlom v Luxembursku, je materským konzorciom pre Alfa Banking Group. Tá sa angažuje v bankových a finančných službách v Holandsku, Veľkej Británii, Rusku, na Ukrajine, v Bielorusku a na Cypre. V decembri 2014 predstavovala konsolidovaná aktíva skupiny 47,5 miliardy dolárov. Alfa Group ovládajú miliardári Michail Fridman a German Chan. Fridman patrí podľa Lidových novín k najbohatším ruským oligarchom.

Zmena vlastníctva banky Zuno nebude mať podľa Michnu žiadny vplyv na jej klientov v Česku a na Slovensku. Ich vklady budú ďalej chránené podľa rakúskeho zákona o ochrane vkladov. Centrála banky zostane vo Viedni.

„Zmena majiteľa nám umožní posilnenie a rast nášho podnikania na Slovensku a v Českej republike, teda na trhoch, na ktoré sa budeme naďalej naplno zameriavať. Zuno tiež získava príležitosť vyhodnotiť možnosti vývoja nových produktov a expanzie na nové trhy,“ uviedol generálny riaditeľ banky Oyvind Oanes.

„Plánujeme podporovať Zuno v raste jeho klientskej základne naprieč krajinami, veríme, že má silný potenciál na rast tak ponúkaných produktov, ako aj v geografickom dosahu ďalších európskych trhov. Tešíme sa, až sa Zuno pridá k Alfa Banking Group a bude súčasťou našej rastovej stratégie. Sme zaviazaní investovať nový kapitál do Zuno, aby sa mohla posunúť dopredu,“ uviedol predseda predstavenstva Alfa Banking Group Petr Aven.

Online banka Zuno začala svoju činnosť v roku 2010 na slovenskom, po ktorom nasledovala v polovici roka 2011 SR. Patrí medzi prvé online banky v strednej a východnej Európe a nemá klasické pobočky.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Zuno