Volkswagen manipuloval s emisiami aj pri autách pre Európu

Nemecká automobilka Volkswagen manipulovala s emisnými meraniami pri naftových vozidlách aj v Európe, nielen v Spojených štátoch. Uviedol to dnes (štvrtok, 24.9.2015) nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt.

24.09.2015 13:14 , aktualizované: 13:27
volkswagen, winterkorn Foto: ,
Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn v odraze spätného zrkadla auta.
debata (51)

Zatiaľ sa však podľa neho nevie, koľko ich presne bolo. Volkswagen už v pondelok po zistení amerických úradov, že vybavil takmer pol milióna vozidiel v USA zariadením pre oklamanie emisných testov, priznal, že tento softvér inštaloval do celkovo 11 miliónov svojich vozidiel.

„Boli sme informovaní, že aj v Európe sú vozidlá s naftovými motormi s objemom 1,6 a 2,0 litra zasiahnuté manipuláciami, o ktorých sa hovorí,“ povedal Dobrindt novinárom. Americké úrady uviedli, že manipulácie sa týkali vozidiel značiek VW a Audi s naftovými motormi, ktoré sa v USA predávali v posledných siedmich rokoch.

Škoda Auto, ktoré je súčasťou koncernu Volkswagen Group, v stredu uviedlo, že na obchádzanie meraní emisií sa prišlo pri koncernových motoroch TDI pod typovým označením EA 189, ktoré sa montovali do svojich starších modelov Fabia, Octavia, Superb, Rapid alebo Roomster. Podľa Mladej fronty Dnes išlo o vozidlá vyrobené v rokoch 2009 až 2013.

Dobrindt tiež oznámil, že nemecké úrady budú teraz testovať na emisie naftové vozidlá aj od iných výrobcov. „Je jasné, že Spolkový úrad pre motorové vozidlá sa nebude zameriavať len na modely VW, ale že vykoná náhodné merania aj u vozidiel iných automobiliek,“ povedal minister podľa agentúry Reuters.

Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn v stredu oznámil, že odstupuje z funkcie, a prevzal tým zodpovednosť za potenciálne ničivý škandál, aj keď tvrdí, že o ničom nevedel. Podľa informovaných zdrojov agentúry Reuters oznámi dozorná rada Volkswagenu po svojom piatkovom zasadnutí osoby skutočne zodpovedné za manipulácie a vykoná zmeny v najvyššom vedení, ktoré sa môžu týkať aj manažérov, ktorí údajne o úpravách vozov nevedeli. Mala by sa tiež zaoberať osobou Winterkornovho nástupcu.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisné merania #naftové vozidlá