Farmárom štát poskytne 16 miliónov

Producenti mlieka, ktorí prežívajú jednu z najväčších odbytových kríz, dostanú pomoc z Bruselu aj od národnej vlády.

18.09.2015 15:00
vápnik, kalcium, výživa, strava, mlieko,... Foto:
Slovenská produkcia mlieka bude viac dotovaná zo štátneho rozpočtu.
debata

Z 500–miliónového balíka vyčleneného pre farmárov EÚ–28 sa ujde slovenským poľnohospodárom 2,46 milióna eur. Podstatne výraznejšia je slovenská injekcia – má hodnotu 16,1 milióna eur.

Premiér Robert Fico plní sľub, ktorý dal poľnohospodárom pred mesiacom pri otvorení výstavy Agrokomplex. Chovateľom dojníc posiela v prepočte na každé zviera 117 eur. Na porovnanie, z Bruselu prišla pomoc v hodnote necelých 18 eur na jednu dojnú kravu.

„Ďakujeme,“ povedal vo štvrtok na adresu vlády v mene chovateľov mliečneho dobytka predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Európa je preplnená mliekom, jeho cena klesá a slovenskí poľnohospodári prerábajú podľa roľníckej samosprávy na jednom litri mlieka už 14 centov. „Každá pomoc znižujúca stratu, ktorá má do konca roka vyskočiť na 27 miliónov eur, je vítaná,“ kvitoval ústretový krok vlády Milan Semančík.

V Šterusoch v okrese Piešťany sa včera zišlo vari tisíc poľnohospodárov, aby sa stali svedkami vyhlásenia najlepších slovenských chovateľov dojníc čiernostrakatého holštajnskofríz­skeho plemena. Dvadsaťjeden chovateľov predstavilo najproduktívnejšie kravy, ktoré ročne nadoja aj takmer 20–tisíc litrov.

„Najproduktívnejšie slovenské mliečne farmy môžu súťažiť s holandskými či dánskymi,“ povedal výkonný riaditeľ asociácie chovateľov holštajnskofríz­skeho plemena Ivan Hrica. Len pre zaujímavosť, na najlepšej slovenskej farme v Agrocontracte Mikuláš nadoja ročne od tisíc kráv priemerne na jednu dojnicu vyše 12 250 litrov mlieka. Je to fabrika na mlieko, veď sa tu vyrobí na jednom mieste 12 miliónov litrov mlieka.

Lenže ani špičkoví chovatelia nemajú na ružiach ustlané. Usporiadateľ chovateľského dňa PVOD Kočín chová 700 kráv a tohto roku stratí na mlieku 600–tisíc eur. „Bolo by najľahšie zatvoriť farmu, ale načo sme potom investovali milióny eur do rozvoja chovu dobytka? Družstevníci by prišli o prácu, krajina o čerstvé mliečne produkty a zvieratá, ktoré potrebuje, ak si má hovoriť, že je civilizovanou a kultúrnou,“ povedal predseda PVOD Kočín Jozef Puvák.

Poľnohospodári neskrývali sklamanie z výšky podpory z Bruselu. „V prepočte na jeden liter mlieka to robí 0,3 centa,“ povedal šéf Zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek. V praxi to vyzerá tak, že napríklad farma Agrocoop Imeľ, ktorú vedie Pastorek, dostane 7 000 eur.

„Nemusíme mať obavy o podniky, ktoré vystavujú najlepšie kolekcie dojníc. Tie totiž pochopili, že budúcnosť mlieka spočíva v systematickej práci, a to nielen plemenárskej,“ povedal šéf oddelenia agrobiznisu v UniCreditBank Jaromír Matoušek. Budúcnosť budú mať podľa neho farmy, ktoré stlačia výrobné náklady pod 31 centov za liter, čo je dlhodobá farmárska cena surového mlieka.

Šéf chovateľskej asociácie holštajnskofríz­skeho plemena Vladimír Chovan povedal, že Brusel v podstate vycúval z hry a ponechal budúcnosť chovu dobytka na národné vlády. Vyhrajú tie krajiny, ktorých vlády prebijú podporami ostatné štáty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko