Americký Fed nechal úroky na pokoji

Menový výbor americkej centrálnej banky (Fed) vo štvrtok rozhodol ponechať základnú úrokovú sadzbu na historickom minime tesne nad nulou, kde ju udržuje od konca roku 2008.

18.09.2015 07:00
debata (2)

Zdôvodnil to signálmi oslabovania v globálnej ekonomike a zvýšenou nestabilitou na finančných trhoch. Možnosť prvého zvýšenie sadzieb za deväť rokov ale nechal otvorenú.

„Nedávny vývoj globálnej ekonomiky a finančných trhov by mohol trochu obmedziť ekonomickú aktivitu a pravdepodobne v blízkej dobe vyvinie ďalší tlak na infláciu,“ uviedol Fed po dvojdňovom zasadnutí. Podľa agentúry Reuters dodal, že domáca ekonomika zostáva vcelku v rovnovážnej situácii, chce však „monitorovať vývoj v zahraničí“.

Väčšina ekonómov sa v anketách agentúry Reuters v poslednej dobe prikláňala skôr k tomu, že Fed úroky zvyšovať nezačne. Fed dával tento rok opakovane najavo, že pri rozhodovaní o úrokoch bude vychádzať hlavne zo situácie na trhu práce a z vývoja inflácie. Jeho šéfka Janet Yellenová naznačovala, že radšej by sadzby začala zvyšovať neskôr, než aby ich rast uponáhľala a podkopala tým ekonomiku.

Fed v nových ekonomických predpovediach mierne znížil svoje odhady hospodárskeho rastu a inflácie v nasledujúcich dvoch rokoch, čo podľa analytikov mohlo prispieť aj k odloženiu začiatku zvyšovania sadzieb. Väčšina činiteľov Fedu ale naďalej predpokladá, že do konca roka sa základná sadzba najmenej raz zvýši.

Americká ekonomika v druhom štvrťroku zrýchlila rast na 3,7 percenta z tempa 0,6 percenta v predošlom kvartáli a zaznamenala najvýraznejšiu expanziu od minulého leta. Trh práce sa sústavne zlepšuje, inflácia ale zostáva hlboko pod dvojpercentným cieľom Fedu a v auguste spotrebiteľské ceny prvýkrát za sedem mesiacov klesli.

Komentátori ale predovšetkým poukazovali na to, že Fed mohli od zvýšenie úrokov odradiť augustové otrasy na globálnych trhoch, vyvolané najmä signálmi ďalšieho spomaľovania rastu čínskej ekonomiky. Slabosť druhej najväčšej ekonomiky sveta môže mať utlmujúci vplyv na zvyšok sveta, vrátane USA.

Centrálna banka od konca roku 2008 v záujme podpory ekonomiky drží základnú sadzbu usmerňujúcu krátkodobé medzibankové pôžičky na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta. V minulých rokoch podporoval Fed ekonomiku rozsiahlymi nákupmi dlhopisov a ďalších aktív, vlani ale program nákupov dlhopisov ukončil. Odvtedy naznačuje, že sa blíži k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb od roku 2006.

Takmer nulové úroky podporovali zotavovanie ekonomiky z poslednej krízy. Medzi ekonómami i niektorými členmi Fedu sa už ale množia obavy z toho, že príliš dlhé udržiavanie prakticky nulových úrokov by mohlo vyvolať ďalšie „bubliny“ nadhodnotených cien aktív, ktoré môžu vyvolať krízu podobnú tej, ku ktorej viedol v minulom desaťročí neudržateľný rast cien nehnuteľností.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed