Nemci udržia vyrovnaný rozpočet, napriek nákladom na migrantov

Nemecko tento rok udrží vyrovnaný rozpočet, a to napriek neplánovanému rastu výdavkov, ktorý vyvolal príchod stoviek tisíc utečencov.

16.09.2015 16:00
debata (1)

Na vládnej tlačovej konferencii to v stredu povedal hovorca ministerstva financií Ralf Jäger. Budúci rok Nemecko kvôli nákladom na utečencov obmedzí výdavky niektorých rozpočtových kapitol, hovorca však nespresnil, kde presne bude vláda škrtať, ani v akom rozsahu.

„Pokiaľ ide o tohtoročný rozpočet, som presvedčený, že ho udržíme vyrovnaný,“ povedal Jäger. Zvýšené výdavky na zabezpečenie potrieb utečencov by podľa neho mali pokryť miliardové prebytky, ktoré Nemecko v prvom polroku dosiahlo vďaka lepšiemu výberu daní, než ministerstvo predpokladalo.

Berlín tento rok chce hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, keď príjmy a výdavky dosiahnu 301,6 miliardy eur. Za prvý polrok však rozpočet skončil v rekordnom prebytku 21,1 miliardy eur.

Na starostlivosť o utečencov tento rok Nemecko dá zhruba desať miliárd eur, ešte v júli pritom vláda počítala s polovičnými nákladmi. V tejto sume sú zahrnuté náklady na bývanie, lekársku starostlivosť, vreckové aj na administratívu spojenú s registrovaním utečencov. Hlavnú časť nákladov nesú nemecké spolkové krajiny, centrálna vláda uvoľnila z rozpočtu na tieto účely celkom 1,5 miliardy eur.

Pre budúci rok nemecká vláda chce uvoľniť navyše šesť miliárd eur oproti tohtoročnému roku. Spolkové krajiny však žiadajú od kabinetu kancelárky Angely Merkelovej ešte vyšší príspevok na pokrytie potrieb utečencov. Jäger preto v stredu povedal, že až rokovania medzi spolkovými krajinami a centrálnou vládou ukážu, do akej miery bude potrebné upraviť rozpočet pre budúci rok.

„Stále ale platí, čo minister (financií Wolfgang Schäuble) hovoril už skôr. Musíme dodržiavať povinnosti pri starostlivosti o utečencov, zároveň sa ale musíme vyhnúť vytváraniu nových dlhov,“ povedal Jäger. Podľa neho bude ministerstvo financií škrtať v niektorých rozpočtových kapitolách, objem škrtov ale nespresnil.

Nemecko kvôli prívalu utečencov cez víkend obnovilo kontroly na hraniciach s Rakúskom, počty utečencov prichádzajúcich do krajiny sa ale radikálne neznížili. Hovorca ministerstva vnútra Tobias Plate v stredu na tlačovej konferencii povedal, že aj po zavedení kontrol registrujú policajti na hraniciach denne tisíce utečencov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migrácia