Dijsselbloem vylúčil nové rokovania o podmienkach pomoci Grécku

Možnosť nového politického vyjednávania o podmienkach tretieho záchranného programu pre Grécko v sobotu po neformálnom rokovaní ministrov financií krajín eurozóny vylúčil šéf euroskupiny, holandský minister Jeroen Dijsselbloem.

12.09.2015 17:03
debata

V mnohých oblastiach, napríklad v otázkach pracovného trhu, neboli detaily dohodnuté a grécka strana sa o nich bude môcť dohodnúť s veriteľskými inštitúciami.

„Nemyslím si, že je to možné. A nemyslím si, že je to nutné, zaznamenal som širokú podporu záväzkom z tretieho programu zo strany gréckeho parlamentu,“ povedal predseda euroskupiny o možnosti nových politických rokovaní o hlavných aspektoch záchranného programu. Diskusia o detailoch niektorých dohodnutých krokov je podľa neho iná vec.

Gréci pôjdu zvoliť novú vládu v nedeľu 20. septembra, keďže ľavicový premiér Alexis Tsipras oznámil koncom augusta svoju rezignáciu. Práve on po mesiacoch odkladov súhlasil s podmienkami medzinárodných veriteľov, ktoré boli spojené s ďalšou masívnou podporou pre krajinu.

Ministrov financií eurozóny ich grécky kolega, člen prechodnej vlády Jorgos Chuliarakis, v sobotu informoval, že prípravné práce na plnení podmienok programu aj v predvolebnom období ďalej pokračujú a teraz sa budú uskutočňovať tie ich časti, ktoré si nevyžadujú parlamentný súhlas. „Cieľom je čo najmenej strácať čas,“ podotkol k tomu pred novinármi šéf euroskupiny.

Podľa Dijsselbloema môžu partneri z krajín platiacich spoločnou európskou menou len rešpektovať demokratické procesy v Grécku a počkať na volebné výsledky. „Včasné prijatie reforiem a kroky po voľbách budú samozrejme zásadné,“ uviedol Holanďan.

Klaus Regling, šéf Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý peniaze Grécku v rámci programu poskytuje, v sobotu pripomenul, že 20. augusta bolo vyplatených prvých 13 miliárd eur. „To je veľa peňazí,“ podotkol. Z veľkej časti boli použité na zaplatenie gréckych dlhov. Ďalších desať miliárd eur určených na rekapitalizáciu a pomoc bankách je pripravených na špeciálnom účte v Luxembursku, k dispozícii budú potom, čo bude preverená situácia štyroch najväčších gréckych bankových domov.

Do konca novembra je potom ESM pripravený poskytnúť Grécku ďalšie tri miliardy eur na krytie jeho rozpočtových potrieb, ak budú splnené potrebné podmienky. „Všetko je na dobrej ceste, ale to sa môže rýchlo zmeniť, ak by nastali problémy s implementáciou programu,“ varoval Regling.

ESM v rámci záchranného programu poskytne Grécku počas troch rokov až 86 miliárd eur. Podmienkou bolo rýchle prijatie viacerých reforiem. Prvé z nich presadila v parlamente ešte pred svojím odchodom Tsiprasova vláda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna