Rusko dá Ukrajine zľavu na plyn

Rusko sa dohodlo s Európskou úniou na podmienkach zimných dodávok plynu na Ukrajinu. Oznámil to podľa agentúry Interfax ruský minister energetiky Alexander Novak po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom.

11.09.2015 23:57
debata (98)

Zároveň potvrdil, že Rusko je pripravené poskytnúť Ukrajine podobnú zľavu ako susedným krajinám, napríklad Poľsku.

Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller, ktorý sa rokovania takisto zúčastnil, upozornil, že výška zľavy zatiaľ nebola stanovená. Dodal, že Európska únia by mohla Ukrajine na nákup plynu poskytnúť 500 miliónov dolárov.

Európska komisia uviedla, že stretnutie vytvorilo solídne základy pre trialóg medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou a pre skoré dokončenie novej dohody o dodávkach.

Šéf ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev v piatok vyjadril nádej, že Ukrajina podpíše novú dohodu o dodávkach zemného plynu z Ruska ešte tento mesiac. Krajina sa snaží vytvoriť si dostatočné zásoby plynu pred blížiacou sa zimnou sezónou.

Gazprom začiatkom júla prestal dodávať Ukrajine plyn, pretože si ho Kyjev nepredplatil. Ukrajina mala v pondelok v zásobníkoch 14,7 miliardy kubických metrov plynu. Do polovice októbra chce tieto zásoby zvýšiť na 18 až 19 miliárd kubických metrov, aby bola dostatočne pripravená na zimu.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn kvôli sporom o cenu a kvôli dlhom, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky. Zásobovanie Moskva obnovila až vďaka októbrovej dohode o takzvanom zimnom balíku, ktorá vypršala tento rok v marci. Začiatkom apríla sa ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodli na zabezpečení dodávok plynu na Ukrajinu do konca júna, dohodu o dodávkach pre tretí štvrťrok sa ale pre nezhody o cene plynu dojednať nepodarilo.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú teraz mimoriadne napäté, pretože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina