Nové Apple hračky zaujali, ale neohúrili

Apple predstavil televíziu, ktorú je možné ovládať hlasom, veľký iPad Pro s displejom schopným vnímať tlak dotyku, nové iPhony a mnoho ďalších vylepšení. Zdá sa však, že uvedenie nových produktov nesprevádzala eufória, ako to bolo kedysi.

11.09.2015 07:00
debata (1)

Pre spoločnosť Apple je čoraz náročnejšie prekonať samú seba, čo si všimli aj investori. Akcie Applu klesli takmer o 2 percentá na 110 dolárov. Teraz majú síce o 12 percent vyššiu hodnotu ako pred rokom, ale zároveň o 14 percent nižšiu ako pred tromi mesiacmi. Podľa analytikov investorom začína chýbať nový revolučný produkt od Applu, ktorý by vytvoril nový trh a výrazne posilnil tržby firmy.

„Ľudia nenávidia predstavenie nových produktov Applu, pretože očakávania sú vždy také vysoké, že sa firme nikdy nepodarí ich naplniť,“ povedal pre agentúru Reuters Kevin Landis zo spoločnosti Firsthand Technology Opportunities. Asi najväčší ohlas vzbudilo predstavenie vylepšenej verzie Apple TV, digitálnej televízie, ktorá najnovšie dostala vlastný obchod s aplikáciami a ovládanie hlasom pomocou programu Siri.

Nové telefóny iPhone 6S vnímajú tlak dotyku na displeji, majú lepší fotoaparát, výkonnejší procesor a pevnejší obal, takže by sa už vo vrecku nemali ohýbať ako predchádzajúci model. Viacerí analytici však upozornili, že viacero z predstavených zlepšení majú telefóny s konkurenčným operačným systémom Android od Googlu už dávno.

Ide napríklad o osvetlenie pri robení „selfie“ fotografií alebo schopnosť nakrútiť video v rozlíšení 4K. Google chce pritom v najbližších mesiacoch predstaviť nové modely telefónov a notepadov Nexus, ktoré budú podstatne lacnejšie ako produkty od Applu a budú vybavené novou verziou operačného systému.

Šéf Applu Tim Cook predstavil nový rad modelov pred tisíckami analytikov a novinárov, ale najväčší potlesk samozrejme zožal od samotných zamestnancov spoločnosti, ktorej značka patrí medzi najhodnotnejšie na svete. Cook však svet zaujal tým, že na pódium pozval predstaviteľov Microsoftu, ktorí poukázali na kompatibilitu Apple výrobkov so softvérom Office.

Podľa pozorovateľov je to znamenie, že Microsoft pochopil, že na trhu hardvéru sa nedokáže presadiť, a tak sa radšej sústredí na softvér, ktorý používajú miliardy ľudí na celom svete. Ľudí nenadchol nový iPhone, ktorý vyzerá prakticky identicky ako jeho predchodca a má len primálo zlepšení. Analytici hovoria, že tzv. 3D Touch nie je dosť, aby ľudia začali húfne prechádzať na nový model, ktorého cena s dvojročnou viazanosťou u mobilného operátora sa začína v USA na sume 199 dolárov.

Zaujímavejšia bola televízia Apple TV, ktorá zvláda viacero zaujímavých trikov. Napríklad, keď človek nerozumel, čo postava vo filme povedala, tak sa môže spýtať Siri: „What did she say?“ (Čo povedala?) Siri potom pretočí film o 15 sekúnd dozadu a zapne titulky. Apple TV bude mať aj vlastný obchod s aplikáciami vrátane videohier, ktoré je možné hrať priamo na televízore pomocou diaľkového ovládača s detekciou pohybu.

Firma Apple ťaží z toho, že má verných zákazníkov, ktorí sú s jej produktmi stotožnení. A na tom sa zrejme nič nezmení. Nič sa však asi nezmení ani na tom, že Android si udrží výrazný náskok v počte nainštalovaných operačných systémov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple