MMF vyzval veriteľov Ukrajiny prijať odpísanie dlhu

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová je spokojná s pokrokom, ktorý Ukrajina dosiahla v ekonomickej oblasti, a vyzvala veriteľov tejto krajiny, aby prijali dohodu o reštrukturalizácii dlhu. Lagardeová v nedeľu rokovala na Ukrajine s prezidentom Petrom Porošenkom.

06.09.2015 21:12
debata (85)

„Je to naozaj len na všetkých veriteľoch, aby využili (túto) reštrukturalizáciu dlhu. Veríme, že je to veľmi dobrá dohoda. Skutočne pochybujeme o tom, že by bolo možné dosiahnuť niečo lepšie,“ poznamenala šéfka menového fondu.

Zadlžená Ukrajina sa koncom augusta dohodla so skupinou najväčších veriteľov na reštrukturalizácii dlhu, ktorá zahŕňa odpis 20 percent istiny dlhopisov a predĺženie termínu splatnosti všetkých dlhopisov o štyri roky. Rusko ako jeden z veriteľov ale ďalej požaduje splatenie celého dlhu vo výške troch miliárd dolárov. Dlhopisy sú splatné v decembri.

Lagardeová uviedla, že ekonomický pokrok Ukrajiny je veľmi povzbudivý, ale tiež Kyjev vyzvala, aby pokračoval v boji s korupciou. Porošenko podľa agentúry Reuters povedal, že očakáva, že MMF schváli uvoľnenie tretej tranže zo sľúbenej finančnej pomoci Ukrajine v októbri.

Ukrajina viedla rokovania o reštruktura­lizáciu svojho zahraničného dlhu v objeme 18 miliárd dolárov od jari. Rokovania sa pre rozdielne postoje naťahovali viac ako päť mesiacov.

Reštrukturalizácia je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd dolárov, na ktorom sa Ukrajina tento rok dohodla s MMF.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina