Lagardeová: Krajiny G20 musia pre vyšší rast ekonomiky urobiť viac

Najväčšie ekonomiky sveta musí zosilniť reformné úsilie, aby sa im podarilo zvýšiť hospodársky rast v súlade s cieľmi, ktoré si stanovili minulý rok.

06.09.2015 08:25
debata (1)

Využiť by na to mali kombináciu uvoľnenej menovej politiky, fiškálnej politiky a štrukturálnych reforiem. Uviedla to v sobotu šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Veľkou hrozbou podľa nej je, že globálny ekonomický rast zostáva slabý a nerovnomerný.

„V prípade rozvinutých krajín sa tento rok a budúci rok očakáva len mierne oživenie aktivity. U rozvíjajúcich sa ekonomík sa výhľad na tento rok v porovnaní s vlaňajším oslabil, hoci v budúcom roku niektorí očakávajú oživenie,“ uviedla šéfka MMF. U oboch skupín týchto krajín pritom zostáva slabý rast produktivity.

Na vyriešenie týchto problémov je podľa Lagardeovej potrebné spoločné politické úsilie, vrátane pokračujúcej podpornej menovej politiky vo vyspelých krajinách, fiškálnej politiky ústretovej k rastu a štrukturálnych reforiem, ktoré zvýšia produktivitu a hospodársky výkon. Je tiež dôležité, aby krajiny G20 zlepšili spoluprácu medzi sebou a zabezpečili včasné a efektívne zavádzanie rastovej stratégie.

Lagardeová upozornila, že najnovšie zasadnutie ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny najväčších ekonomík sveta G20 prichádza v čase veľkých neistôt pre globálnu ekonomiku. Rastie nestabilita na finančných trhoch, klesajú ceny komodít, v niektorých krajinách devalvuje mena a spomaľuje sa rast čínskej ekonomiky. To zhoršuje výhľad zvlášť pre rozvíjajúce sa ekonomiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #G20