Na burzy sa vracia optimizmus, akcie výrazne rastú

Čínske akcie vo štvrtok po piatich dňoch ťažkých strát prudko oživili a zaznamenali najvýraznejší rast za takmer dva mesiace.

27.08.2015 11:45
debata

Investorov povzbudil k obnoveným nákupom prudký nárast amerických akcií na Wall Street a snaha o výhodné nákupy. Od minulého štvrtka do stredy čínske akciové indexy stratili vyše 20 percent a podľa obchodníkov zostávajú náchylné k ďalším poklesom.

Ukazovateľ Shanghai Composite Index zakončil vzostupom o 5,4 percenta na 3083,59 bodu a vykázal najsilnejší rast od konca júna. Index CSI300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, posilnil o šesť percent na 3205,64 bodu. Pondelkový pád čínskych akcií o viac ako osem percent vyvolal výpredaje na globálnych trhoch, ktoré teraz majú najväčšie obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky.

Čínske burzy podporilo stredajšie oživenie amerických indexov o zhruba štyri percentá, čo bol ich najsilnejší rast za štyri roky. Náladu na Wall Street povzbudila vyjadrenie jedného z popredných činiteľov americkej centrálnej banky (Fed), ktorý uviedol, že zvýšenie úrokových sadzieb sa možno odloží.

Investori na čínskom trhu zostávajú opatrní, podľa agentúry Reuters sa už ale objavujú známky návratu zahraničných aktérov. Tí predovšetkým sledujú, či Peking dokáže zastaviť útlm druhej najväčšej ekonomiky sveta.

„Odo dneška už nie som pesimista,“ povedal analytik maklérskej firmy Haitong Secirigtis Ťiang Cchao. Predpovedal, že čínska centrálna banka nadviaže na utorkové zníženie úrokových sadzieb ďalšími podobnými krokmi, čo by malo pritiahnuť investorov opäť k akciám.

Oživili tiež ostatné ázijské trhy. Index tokijskej burzy Nikkei 225 vzrástol o 1,1 percenta, juhokórejská burza v Soule si pripísala 0,7 percenta a hongkonský index Hang Seng posilnil o 3,4 percenta. Rástli aj burzy v Sydney, na Taiwane, v Singapure, Thajsku a Indonézii.

Na vzostup v USA a Ázii nadviazali silným rastom aj akcie na západoeurópskych burzách. Ich index FTSEurofirst 300 posilnil po začatí obchodov o 2,5 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #burza