V elektrárňach vláda zvažuje väčšinu

Vláda zváži, či je pre Slovensko výhodné zvýšiť podiel v Slovenských elektrárňach (SE) z 34 na 51 percent. Pripustil to v stredu premiér Robert Fico, keď povedal, že nevylučuje navýšenie podielu o 17 percent v prípade, ak výhodnosť transakcie potvrdí poradca, ktorého si vláda na danú transakciu našla.

27.08.2015 10:30
debata

Premiér však zároveň tvrdí, že priorita je iná. „Mňa nezaujíma, čo chcú alebo nechcú Taliani. Nás zaujíma dostavba Mochoviec, ich problém je dekonsolidácia účtovných kníh,“ povedal včera Fico. Taliansky Enel v roku 2006 sprivatizoval 66 percent akcií Slovenských elektrární.

V pondelok Enel oznámil, že začína exkluzívne rokovania o predaji podielu v prospech Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Za holdingom stojí český miliardár Petr Křetínský, slovenský finančník Patrik Tkáč a finanční žraloci z J&T. Enel sa chce predajom Slovenských elektrární (SE) zbaviť niekoľkomiliar­dových dlhov, ktoré sú na pleciach elektrární pre dostavbu Mochoviec a sčasti sa konsolidujú aj do účtovníctva skupiny Enel.

Premiér už predtým naznačoval, že vláda má záujem o silnejšiu pozíciu v elektrárňach. Teoreticky by na zvýšenie podielu mal štát k dispozícii 900 mil. eur, ktoré získal predajom 49-percentného podielu v Slovak Telekome. Predkupné právo na akcie však vláda nemá. Premiér Fico však už naznačil, že štát má páky v oblasti regulácie biznisu elektrární.

Kým predstavitelia EPH už označili budúcu prevádzku Mochoviec za nevýhodnú, štát chce, aby sa dva bloky dostavali podľa naposledy sľúbených termínov v rokoch 2016 a 2017. Očakáva sa, či dôjde k dohode s vládou, podobne ako keď EPH vstupoval do Slovenského plynárenského priemyslu a nechal slovenskej vláde oblasť predaja plynu pre domácnosti a firmy.

Enel by mal prvých 33 percent akcií SE predať hneď a zvyšných 33 percent až po dostavbe Mochoviec, ktorú by v takom prípade zmena majiteľa elektrární nemusela zásadne ovplyvniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Robert Fico #Mochovce #Enel #dostavba