Slovenskí exportéri do Číny sú zatiaľ pokojní

Slovenské firmy obchodujúce s Čínou sa zatiaľ nemajú čoho obávať. Snaha krajiny preorientovať svoju ekonomiku na západný model, v ktorom výrobu nepodporuje len export, ale aj domáca spotreba, vyvolala na akciových burzách po celom svete paniku.

26.08.2015 14:00
debata (2)

Situácia je zatiaľ v slovenských firmách, ktoré exportujú do Číny, pokojná. V niektorých prípadoch môžu čínske problémy dokonca zlepšiť situáciu slovenských podnikateľov.

„Ešte je skoro hovoriť o dopadoch na slovenské podniky. Zatiaľ situácia v Číne nemá dosahy ani na veľké nadnárodné firmy. Ak nastane nejaký útlm, tak príde s oneskorením,“ hovorí Jozef Rajtar, riaditeľ Útvaru medzinárodnej spolupráce Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Na nás sa to ešte vôbec nijak neprejavilo. Máme tu momentálne čínskych investorov, ktorí o tom vôbec ani nerozprávajú.
Martin Čarnogurský, IPEC Group

O tom, že pokles burzových indexov a s ním sa šíriaca panika z najnižšieho rastu čínskej ekonomiky za posledných 25 rokov sú prehnané, svedčia aj skúsenosti slovenských firiem, ktoré s Čínou obchodujú.

„My vidíme práveže nárast. Ale nie je to nárast na bežiacich projektoch, ale otvárajú sa nové projekty. Ide približne o 15-percentný nárast,“ hovorí Rastislav Škulec, manažér spoločnosti Huhn PressTech. Fabrika vo Vrábľoch vyrába brzdové posilňovače. Škulec zároveň dodáva, že pokles nastať môže. Otázkou ostáva, v akom horizonte nastane, čo závisí od toho, ako rýchlo sa pokles čínskej ekonomiky zastaví.

„Na nás sa to ešte vôbec nijak neprejavilo. Máme tu momentálne čínskych investorov, ktorí o tom vôbec ani nerozprávajú. Verím, že v dohľadnej dobe ani žiadny dosah nebude,“ povedal Martin Čarnogurský zo spoločnosti IPEC Group, ktorá rozvíja so zahraničnými partnermi na Slovensku rôzne stavebné projekty.

Na druhej strane prípadný pokles aktivít čínskych firiem v Európe môže priniesť viac príležitostí aj pre slovenských podnikateľov. „Čínske firmy sú našou priamou konkurenciou,“ hovorí Dalibor Cucor, člen predstavenstva a obchodný riaditeľ spoločnosti SES Tlmače, ktorá sa okrem iného zaoberá aj výrobou kotlov.

Spoločnosť môže problémy čínskych firiem pocítiť aj napriek tomu, že s danou krajinou priamo neobchoduje. Cucor tvrdí, že čínske firmy dokážu dodať kotly o 30 percent lacnejšie ako európske firmy. Zároveň poukazuje na kvalitu, ktorá je často nízka.

Čína je pre Slovensko jedným z najdôležitejších partnerov v Ázii. Vo všeobecnosti platí, že import z Číny je silnejší ako export. V minulom roku sme do Číny exportovali tovar za takmer 1,4 miliardy eur. Naproti tomu na Slovensko sa z Číny doviezli produkty a služby v hodnote asi 4,6 miliardy eur. „Z celkového hľadiska možno konštatovať, že záujem slovenských podnikateľov o ČĽR (Čínska ľudová republika, pozn. red.) prudko rastie, mnohé firmy majú s podnikaním v Číne pomerne bohaté skúsenosti, čo sa prejavuje postupným rastom nášho vývozu,“ uvádza ministerstvo hospodárstva.

Medzi perspektívne oblasti nášho vývozu do Číny podľa ministerstva patria: strojársky priemysel, produkty a služby spojené s ochranou životného prostredia, produkty potravinárskeho priemyslu. Čínu a Slovensko spájajú podľa nášho rezortu hospodárstva aj možnosti spoločného podnikania na tretích trhoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #export #podnikatelia