Čínske burzové indexy vstávali z kolien, ale nie dlho

Hlavné čínske indexy v stredu po otvorení burzy v Šanghaji začali po citeľných prepadoch v uplynulých dňoch pozvoľne vymazávať straty. Rast nasledoval po tom, keď sa čínska centrálna banka v utorok rozhodla znížiť úrokové sadzby. Po rozkolísanom obchodovaní nakoniec rast neudržali, ale straty sa výrazne znížili.

26.08.2015 07:56 , aktualizované: 10:46
debata (4)

Do upokojenie situácie na burze sa zapojila aj čínska polícia, ktorá prešetruje prípady možného porušenia obchodných pravidiel alebo šírenia nepodložených obchodných informácií.

Index CSI300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, v stredu spočiatku posilnil o 0,7 percenta na 3062,57 bodu. Na konci obchodovania oslabil o 0,57 percen­tuálneho bodu. Pre porovnanie, v pondelok index odpísal 8,8 percenta a výrazný pokles pokračoval aj v utorok. Index šanghajskej burzy Shanghai Composite po najväčšom poklese od roku 2007 si v stredu pripisoval 0,5 percenta, pred ôsmou hodinou SELČ bol na úrovni 2980,79 bodu, stále však bol pod psychologicky dôležitou hranicou 3000 bodov. Nakoniec klesol o 1,27 percen­tuálneho bodu.

Čínske akcie od konca minulého týždňa padali v reakcii na nepriaznivé údaje z tamojšej ekonomiky. V pondelok výpredaj zosilnel, keďže investorov sklamalo, že Peking cez víkend neoznámil žiadne nové opatrenia na podporu trhu, a s novou podporou neprišla vláda ani po pondelňajších stratách.

Pád pokračoval aj v utorok, po skončení obchodovania ale čínska centrálna banka znížila kľúčové úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu a zmiernila aj požiadavky na minimálne rezervy komerčných bánk. Opatrenia majú podporiť rast domácej ekonomiky, ktorého výrazné spomaľovanie tlačí nadol ceny čínskych akcií a vyvoláva obavy po celom svete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #burza