Poľsko se stane členom ázijskej banky

Poľsko sa stane členom vznikajúce Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB).

25.08.2015 18:49
debata (31)

Krajina tak chce posilniť svoje väzby na Áziu a vytvoriť nové príležitosti pre poľské firmy, uviedla v utorok podľa agentúry Reuters poľská vláda. Vznik AIIB navrhla v roku 2013 Čína. Inštitúcia má slúžiť na financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii.

Niektorí projekt vnímajú ako možného konkurenta Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky. Z veľkých krajín sa projektu odmietli zúčastniť Spojené štáty a Japonsko. Skoro všetci významní spojenci USA – Austrália, Británia, Filipíny, Taliansko, Južná Kórea a Nemecko – sa do neho však zapojili, napísala agentúra Reuters.

Príslušná zmluva s Poľskom by mala byť podpísaná do konca tohto roka a ratifikovaná do konca roka budúceho, uviedla poľská vláda vo vyhlásení.

AIIB má schválené základné imanie 100 miliárd USD. Očakáva sa, že ázijské štáty na čele s Čínou v nej budú mať dohromady podiel až 75 percent. Európske a ďalšie krajiny budú vlastniť zvyšnú časť. Prezidentom banky bol menovaný bývalý námestník čínskeho ministra financií Ťin Li-čchun.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #AIIB