Do konca roka odovzdajú štyri úseky diaľnic

Do konca roka by mali byť odovzdané štyri úseky diaľnic. Prvým bude úsek D1 Jánovce - Jablonov.

25.08.2015 17:04
debata (38)

Nedávne extrémne horúčavy by nemali mať vplyv na blížiace sa termíny ukončenia výstavby troch nových úsekov diaľnice D1 pri Levoči a Prešove a úseku rýchlostnej cesty R2 pri Detve. Lehoty výstavby úsekov D1 však boli predĺžené pre sanačné práce na zabezpečenie stability. Tieto štyri úseky majú byť odovzdané do užívania postupne do konca tohto roka.

Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov v dĺžke 9 kilometrov plánujú spolu s českým partnerom Bögl a Krýsl, k. s. odovzdať v septembri.

„Počas posledných dní, kedy boli na Slovensku zaznamenané vysoké teploty, nenastali na stavbách spoločnosti Váhostav – SK žiadne mimoriadne udalosti. Na všetkých stavbách sa pracuje v zmysle platných harmonogramov,“ uviedol hovorca stavebnej spoločnosti Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) Tomáš Halán

Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov mal byť pôvodne odovzdaný do prevádzky koncom roku 2013 a neskôr vlani v júli. „Lehota výstavby diaľničného úseku bola predĺžená z dôvodu zabezpečenia stability horninového masívu v oblasti zárubného múru v kilometri 7,7 – 8,6. Termín ukončenia sanačných prác na opornom múre je podľa technického riešenia a harmonogramu prác stanovený na september 2015,“ informovala Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS).

Druhý úsek D1 Jánovce – Jablonov (9,5 km), ktorý stavia spoločnosť Eurovia SK, a.s., mal byť hotový v uplynulom mesiaci. Pre sanačné práce na zabezpečenie stability horninového masívu bola lehota predĺžená do novembra. Súčasťou úseku bude privádzač Levoča v dĺžke 985 metrov. Eurovia Sk sa k otázkam nevyjadrila.

Úsek D1 Fričovce – Svinia (11,2 km) mal byť odovzdaný pôvodne vo februári tohto roku, potom v júli a najnovšie by mal byť hotový v októbri. NDS zdôvodnila predĺženie lehoty výstavby nepriaznivými klimatickými podmienkami a stabilizáciou zosuvného územia v Chmiňanoch. Zhotoviteľom je združenie firiem Doprastav, a.s. (vedúci člen) a Strabag, s. r. o. Výstavba úseku R2 Pstruša – Kriváň (10,4 km) má byť ukončená podľa zmluvy v decembri tohto roku. Vedúcim členom združenia je Strabag, ďalšími členmi sú Váhostav a Doprastav.

Na plnenie zmluvných záväzkov podľa spoločnosti Strabag, a.s. nemalo horúce počasie žiadny vplyv. „S rozmarmi počasia všetkého druhu sa musíme vedieť vyrovnať, patrí to k našej práci. Počasie priebeh prác na veľkých dopravných stavbách, ktoré realizujeme, nepriaznivo neovplyvnilo,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Edita Novotná. Pracovné podmienky zamestnancov na stavbách boli pre vysoké teploty sťažené, ale práce nemuseli nikde prerušiť. Doprastav sa k otázkam nevyjadril.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice