Európske akcie po pondelkovom prepade prudko stúpli

Európske akcie v utorok prudko posilnili. Zmazali tak veľkú časť rozsiahlych pondelňajších strát.

25.08.2015 10:23 , aktualizované: 21:41
debata

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 si pripísal 4,2 percenta a zaznamenal najprudší jednodňový nárast od roku 2011. V pondelok stratil 5,4 percenta, čo predstavovalo jeho najprudší pokles takmer za sedem rokov. K utorňajšiemu oživeniu na trhu prispelo rozhodnutie čínskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby.

Pondelkový prepad európskych akcií spôsobili obavy o vývoj na čínskych burzách. Čínske akcie v utorok pokračovali v prudkom poklese a ich hlavné indexy odpísali viac ako sedem percent.

Čínska centrálna banka však po skončení obchodovania na domácom akciovom trhu znížila základné úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu a zmiernila aj požiadavky na minimálne rezervy bánk. Opatrenia majú podporiť rast domácej ekonomiky, ktorého výrazné spomaľovanie tlačí nadol ceny čínskych akcií.

Krok čínskej centrálnej banky na európskych burzách pomohol napríklad akciám ťažobných a technologických spoločností. Akcie nemeckého výrobcu čipov Infineon tak stúpli o desať percent a dodávateľ medi Antofagasta si pripísal takmer deväť percent.

K rastu európskych akcií prispela tiež prekvapivo priaznivá správa o vývoji podnikateľskej nálady v Nemecku. Mníchovský výskumný inštitút Ifo v utorok oznámil, že index podnikateľskej nálady v auguste stúpol na 108,3 bodu z júlových 108 bodov. Analytici pritom očakávali pokles na 107,7 bodu.

„Vzhľadom na situáciu v rozvíjajúcich sa krajinách existujú vážne dôvody na znepokojenie ohľadom vyhliadok globálneho hospodárskeho rastu,“ uviedol analytik Valentijn van Nieuwenhuijzen zo spoločnosti NN Investment Partners. „Rozšírenie hospodárskych problémov do vyspelého sveta je hrozbou, ale ešte nie realitou,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #Európa #burza