Čínske akcie ešte nenašli dno, panika pokračuje

Čínske akcie pokračujú v utorok prudkom prepade. Hlavné indexy klesli o viac ako sedem percent.

25.08.2015 09:32
debata (2)

Panické výpredaje zosilneli po tom, keď sa hlavný šanghajský index prepadol pod dôležitú úroveň 3000 bodov, napísala agentúra Reuters. Klesajú ale aj burzy inde v Ázii, vrátane Hongkongu a Tokia.

Index CSI300, ktorý zahŕňa tri stovky najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, v utorok klesol o 7,10 percenta na 3042,93 bodu. Pritom už v pondelok odpísal 8,8 percenta. Index šanghajskej burzy Shanghai Composite klesol o 7,63 percenta na 2964,97 bodu; v pondelok stratil 8,5 percenta, čo bol najvyšší pokles od februára 2007.

Čínske akcie klesajú od konca minulého týždňa v reakcii na nepriaznivé údaje z tamojšej ekonomiky. V pondelok výpredaj zosilnel, keďže investorov sklamalo, že Peking cez víkend neoznámil žiadne nové opatrenia na podporu trhu, a s novou podporou neprišla vláda ani po pondelňajších stratách. Prepad akcií v Číne vyvolal v pondelok pokles na trhoch po celom svete.

Prudko klesli všetky sektory, vrátane bánk, ktoré pritom ešte dopoludnia vykazovali mierne oživenie.

Od začiatku augusta už hlavné indexy čínskych akcií stratili takmer 20 percent a sú na ceste vykázať najhoršiu mesačnú stratu za posledných šesť rokov.

Šiestu seansu za sebou v utorok klesol tiež japonský akciový trh, aj keď počas dňa prešiel značnými výkyvmi a pohyboval sa aj v zisku. Index Nikkei 225 nakoniec klesol o 3,96 percenta na 17 806,70 bodu, čo je najnižší záver od 10. februára.

Väčšine ďalších akciových trhov v Ázii sa však podarilo vymaniť z pondelňajších strát. Posilnili akcie v Austrálii, Kórei, na Taiwane a zisky si pripísal aj hongkongský akciový index.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #burza