Svetové burzy mali výpredaj

Svetové akciové trhy v pondelok prudko oslabovali pre trvajúce obavy investorov zo spomaľovania rastu čínskej ekonomiky.

25.08.2015 07:00
Wall Street, NYSE, burza Foto: ,
Špecialista David Vadala sa pripravuje na začiatok obchodného dňa na newyorskej burze. Pád čínskych akcií zasiahol trhy na celom svete.
debata (3)

Hlavné čínske akciové indexy stratili vyše osem percent, najviac za osem a pol roka. K ich poklesu sa pripojili aj ďalšie ázijské burzy a dole zamierili aj akciové trhy v Európe aj v Spojených štátoch.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 uzavrel pondelkové obchodovanie so stratou 5,4 percenta. Zaznamenal tak najprudší jednodňový pokles za takmer sedem rokov. Trhová hodnota podnikov v tomto indexe sa znížila o zhruba 450 miliárd eur.

V Spojených štátoch sa Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie 30 popredných amerických podnikov, znížil o 3,57 percenta na 15 871,35 bodu. Zaznamenal tak najvýraznejší pokles za štyri roky. Širší index S&P 500 v pondelok odpísal 3,94 percenta a uzavrel na 1893,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil deň so stratou 3,82 percenta na 4526,25 bodu.

K výpredaju na svetových akciových trhoch sa pripojila aj pražská burza, ktorá v pondelok zažila jeden z najhorších dní v posledných rokoch. Index PX spadol o 4,6 percenta na 946,34 bodu, čo je najväčší pokles od septembra 2011.

Index šanghajskej akciovej burzy sa v pondelok znížil o 8,5 percenta na 3209,91 bodu a zažil najhlbšiu jednodňovú stratu od februára 2007. Prišiel tým už o všetky tohtoročné vysoké zisky. Investorov sklamalo, že Peking cez víkend neoznámil žiadne nové opatrenia na podporu trhu.

Pád čínskych akcií sa premietol do silných strát na ostatných ázijských burzách. Analytici už hovoria o nákaze, ktorá sa podobá tomu, čo Ázia zažila počas svojej finančnej krízy v rokoch 1997–98. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 klesol o 4,6 percenta a utrpel najhlbšiu jednodňovú stratu za viac ako dva roky. Burza v Soule stratila 2,5 percenta, najviac za viac ako tri roky.

„Ďalší ťažký výpredaj v Ázii znova rozširuje na finančných trhoch strach,“ povedal agentúre Reuters analytik Craig Erla z maklérskej firmy OANDA. „Vývoj v Číne je zjavne vážny,“ vyhlásil analytik Mark Evans zo spoločnosti Taube Hodson Stonex Partners.

Evans však upozornil, že výpredaj na európskych akciových burzách je možno prehnaný. Nemecké ministerstvo hospodárstva v pondelok uviedlo, že spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne by malo mať iba obmedzené dopady na nemeckú ekonomiku, ktorá je najväčšia v Európe.

Čínska ekonomika v minulom roku stúpla o 7,4 percenta, čo predstavuje najpomalšie tempo za posledných 24 rokov. V prvej polovici tohto roka navyše rast spomalil na sedem percent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #burza