Čínske akciové trhy by nemali byť pre Európu hrozbou

Prepad na čínskych akciových trhoch, ktorý zasiahol finančné trhy po celom svete, by nemal predstavovať hrozbu pre európsku ekonomiku. Povedal v pondelok britský minister financií George Osborne.

24.08.2015 17:28
debata (1)

„Som si tým istý, napriek tomu si nemyslím, že môžeme byť nedotknutý dianím v Číne. Nemyslím si však, že by to mohlo v Európe spôsobiť okamžité vážne problémy,“ povedal Osborne.

Nemecko pre spomalenia čínskeho hospodárstva predpokladá len obmedzené dopady na domácu ekonomiku. Uviedla to hovorkyňa nemeckého ministerstva hospodárstva. „Veľmi pozorne sledujeme vývoj v Číne. Priame dopady na nemeckú ekonomiku by však mali byť obmedzené,“ povedala. Vývoz do Číny je pre Nemecko dôležitý, ale predstavuje len 6,6 %. Najväčšia ekonomika eurozóny vyváža hlavne do Európskej únie.

Čínsky akciový trh sa v pondelok opäť prepadol a zaznamenal najväčší denný pokles od finančnej krízy. Impulz k výpredajom poskytli nové opatrenia na podporu likvidity, ktoré však investori vyhodnotili ako nedostatočné. Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy obchodované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, v pondelok oslabil o 8,8 % na 3 275,53 bodu a šanghajský zložený index klesol o 8,5 % na 3 209,91 bodu. Situácia v Číne ovplyvnila aj európske akciové trhy, keď paneurópsky index FTSEurofirst 300 v polovici obchodovacieho dňa klesol o 5,1 % na 1 354,98 bodu. Zdá sa, že index dosiahne najväčší denný prepad od marca 2009, kedy oslabil o 5,2 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #burza