Enel si pre Slovenské elektrárne vybral český EPH

Po plyne môže získať EPH aj výrobu elektriny na Slovensku. Enel si českú firmu vybral ako prioritného partnera pre Slovenské elektrárne.

24.08.2015 08:22 , aktualizované: 15:12
debata (9)

Talianska energetická spoločnosť Enel začala s českou skupinou Energetický a priemyselný holding (EPH) exkluzívne rokovania o predaji svojho väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach (SE). V najbližších týždňoch by mohli obidve strany podpísať záväznú dohodu, oznámil v pondelok Enel podľa agentúry Reuters. Talianska firma vlastní v SE dve tretiny akcií, zvyšok drží slovenská vláda.

EPH podal na kúpu podielu Enelu v SE záväznú ponuku minulý mesiac. Ďalším uchádzačom o väčšinu v SE je konzorcium bratislavskej rafinérie Slovnaft a maďarskej štátnej energetickej skupiny MVM. Slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák minulý týždeň navyše oznámil, že do konca augusta predloží ponuku čínska štátna spoločnosť China National Nuclear Corporation (CNNC).

EPH: Po plyne elektrina

EPH už na Slovensku zrealizoval podobnú veľkú transakciu, keď odkúpil 49 % akcií sprivatizovaného Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) od nemeckých a francúzskych vlastníkov Ruhrgas a Gaz de France, ktorým akcie predala prvá vláda Mikuláša Dzurindu. Napriek 49 % podielu zabezpečila privatizačná zmluva nemeckým a francúzskym vlastníkom kontrolu nad podnikom. Pri zmene vlastníctva menšinového podielu s riadiacimi právomocami sa EPH dohodla s druhou vládou Roberta Fica, že štát prevezme do svojho 100 % vlastníctva materskú spoločnosť SPP. EPH má pod kontrolou spoločnosť eustream, ktorá prepravuje plyn cez Slovensko a spoločnosť SPP-distribúcia, ktorá dopravuje plyn odberateľom na Slovensku. V týchto spoločnostiach má štát 51 % podiel, ale riadiace právomoci zostali EPH.

Jedným z hlavných vlastníkov EPH je aj spoločnosť J&T.

Enel chce privatizovať postupne

Talianska firma už skôr uviedla, že počíta s dokončením predaja menšinového podielu v SE v tohtoročnom štvrtom štvrťroku. Zostávajúce akcie chce predať potom, keď slovenský podnik dokončí dva nové bloky v jadrovej elektrárni Mochovce.

Slovenská vláda dala už skôr najavo, že by sa v rámci predaja podielu Enelu mohla pokúsiť získať nad slovenským podnikom väčšinovú kontrolu. Práve záujmom slovenskej vlády stať sa väčšinovým akcionárom zdôvodnila ďalšia česká energetická spoločnosť ČEZ svoje rozhodnutie nepodať ponuku na kúpu podielu v SE.

Rozhodnutie Enelu vyjednávať o predaji svojho podielu v SE Slovensko nekomentovalo. „Pre vládu zostáva prioritou dokončenie tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Očakávame razantné kroky zo strany Enelu ako majoritného akcionára Slovenských elektrární smerujúce k dokončeniu prác a spustenie (dvoch blokov jadrovej elektrárne) v dohodnutých termínoch,“ informovala hovorkyňa slovenského ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Slovenská vláda sa v minulosti dostala do sporu s Enelom pre posúvanie termínov dokončenia a navýšenia nákladov na dobudovanie dvoch blokov elektrárne v Mochovciach na juhu krajiny. Podľa skorších informácií by tretí a štvrtý blok mali byť uvedené do prevádzky postupne v rokoch 2016 a 2017, čo oproti pôvodným odhadom znamená oneskorenie približne o štyri roky.

Enel predáva SE v rámci rozsiahlejšieho programu predaja majetku. V jeho rámci plánuje znížiť zadlženosť o päť miliárd eur z terajších približne 40 miliárd eur.

Štát preskúma svoje možnosti

Spoločnosť EPH potvrdila pre portál vEnergetike.sk, že začali s Enelom rokovania o podmienkach predaja elektrární. "Táto exkluzivita je časovo obmedzená, a pokiaľ sa dohodneme, tak podpíšeme dohodu v nasledujúcich týždňoch,“ povedal hovorca EPH Daniel Častvaj. EPH zatiaľ nechcel prezradiť, aký dlhý čas majú spoločnosti na dohodu a koľko ponúkli za predávaný podiel Slovenských elektrární. "Tieto otázky musíme nechať bez odpovedí. Budú predmetom rokovaní,“ konštatoval Častvaj.

Slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák nechcel komentovať výber talianskej spoločnosti Enel. "Tie jednania prebiehali medzi záujemcami a Enelom, my to nekomentujeme, je to ich rozhodnutie,“ povedal v pondelok minister. Podľa neho je pre slovenskú vládu stále prioritou dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

Rezort hospodárstva taktiež pokračuje v hľadaní poradcu, ktorý by pre štát vypracoval analýzu výhodnosti či nevýhodnosti vstupu štátu do celého procesu predaja 66-percentného podielu Slovenských elektrární. "Budeme zvažovať rôzne alternatívy a posilnenie štátu nemusí byť len cez navýšenie množstva akcií v rukách štátu. Dá sa to robiť aj inou cestou. Máme nejaké akcionárske zmluvy, máme nejaké rozdelenie právomocí v rámci rôznych orgánov, ktoré pôsobia v spoločnosti, takže tých ciest je viacero. Práve to je tá úloha, ktorú by som nechal na tých poradcov,“ konštatoval Hudák.

Výber poradcu však nie je jednoduchý. Prvý tender bol podľa ministra neúspešný. "Sú konzorciá, ktoré boli vysúťažené ministerstvom hospodárstva, dve z týchto konzorcií mali konflikt záujmov, preto sme dostali ponuku len od jedného z konzorcií, táto ponuka bola vo vyššej hodnote než tá, ktorou sme limitovaní v rámci nastavenia rámcových zmlúv, takže nemohli sme akceptovať túto ponuku a tým pádom toto výberové konanie vlastne neprešlo,“ uzavrel Hudák.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #EPH