Pád trhov pripravil najbohatších o 182 miliárd dolárov

Najbohatších 400 ľudí sveta prišlo minulý týždeň pre prudký pokles akciových búrz celkovo o 182 miliárd dolárov, teda o zhruba 4,5 percenta svojho celkového majetku.

24.08.2015 00:00
debata (28)

Dostali sa tým od začiatku roka do záporných čísel. Vyplýva to z indexu miliardárov, ktorý spracováva agentúra Bloomberg.

Svetové burzy zažili najhorší týždeň v tomto roku, zrazili ich známky ďalšieho spomaľovania čínskej ekonomiky spolu s pokračujúcim poklesom cien komodít. Prepad vyvrcholil v piatok približne trojpercentnými stratami akciových indexov v USA a západnej Európe. Len za tento deň sa hodnota majetku štyroch stoviek svetových miliardárov znížila o 76 miliárd dolárov.

Týždenná strata indexu miliardárov bola najhlbšia od vlaňajšieho septembra. Oproti koncu minulého roka je celková hodnota ich majetku nižšia o 74 miliárd USD a dosahuje 3,98 bilióna USD.

„Je to pre nich len zlomok, aj keď 182 miliárd USD je vysoké číslo,“ povedal Bloombergu John Collins z investičnej spoločnosti Aspiriant. „Bol to veľmi zlý týždeň, ale z celkového pohľadu to určite nie je žiadna katastrofa,“ dodal.

Americký investor Warren Buffett prišiel za týždeň o 3,6 miliardy dolárov, keď akcie jeho spoločnosti Berkshire Hathaway oslabili o viac ako päť percent. Buffett je teraz s majetkom 63,4 miliardy USD tretí najbohatší človek sveta po zakladateľovi Microsoftu Billovi Gatesovi a mexickom telekomunikačnom magnátovi Carlosovi Slim Helu.

Svetové akcie zasiahli najmä ďalšie nepriaznivé správy z Číny. Tie medzi investormi prehĺbili obavy z ďalšieho spomaľovania rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktorý môže mať negatívny vplyv na zvyšok sveta.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #Čína #burza