Trhy pre obavy z Číny padali ako domino

Akciové trhy vo svete klesajú. Čínske akcie sa tento týždeň prepadli o osem percent, výrazne straty zaznamenali aj európske a americké trhy.

21.08.2015 07:56
debata (10)

Západoeurópske akcie vo štvrtok opäť výrazne klesli a indexy búrz vo Frankfurte a Londýne zostúpili na sedemmesačné minimá. Európske trhy zrážajú obavy z útlmu globálnej ekonomiky a ďalší prepad čínskych akcií.

Širší západoeurópsky index FTSEurofirst 300 uzavrel deň poklesom o 1,9 percenta na 1477,35 bodu a stráca druhý týždeň po sebe. Minulý týždeň odpísal tri percentá, čo bola jeho najhlbšia strata od začiatku júla.

Frankfurtský index DAX klesol o 2,3 percenta a je na minime od januára a asi 16 percent pod aprílovým rekordným maximom. Londýnsky FTSE 100 oslabil o 0,6 percenta.

Čínske akcie vo štvrtok obnovili pokles a ich hlavné indexy stratili viac ako tri percentá pod tlakom obáv zo spomaľovania rastu čínskej ekonomiky. Americká banka Citigroup znížila odhad svetového ekonomického rastu na 3,1 percenta z doterajšej predpovede 3,3 percenta a zhoršila prognózy predovšetkým pre eurozónu a Čínu.

Index aténskej burzy sa prepadol o 3,5 percenta. Grécky premiér Alexis Tsipras sa chystá vyhlásiť na 20. septembra predčasné parlamentné voľby. Toto rozhodnutie sa všeobecne očakávalo po tom, čo ministri financií eurozóny a nemeckí poslanci schválili ďalšie záchranný program pre Grécko.

Burzy v USA sú tiež pod tlakom

Americké akciové trhy vo štvrtok prudko oslabili, indexy Dow Jones a S&P 500 utrpeli najvýraznejší pokles za jeden a pol roka. Investori sa obávajú, že spomalenie hospodárskeho rastu v Číne bude mať negatívne dopady na celú svetovú ekonomiku. Na devízových trhoch oslaboval dolár.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie 30 popredných amerických podnikov, klesol o 2,06 percenta na 16 990,69 bodu. Širší index S&P 500 odpísal 2,11 percenta na 2035,73 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite deň zakončil slabší o 2,82 percenta na 4877,49 bodu.

Indexy Dow Jones a S&P 500 zaznamenali najprudší jednodňový pokles od 3. februára 2014. Strata indexu Nasdaq bola najvyššia od 10. apríla 2014.

Akcie americkej technologickej spoločnosti Apple, ktorá vyrába inteligentné telefóny iPhone, oslabili o dve percentá. Investori tak reagovali na správu, že celkový predaj smartphonov v Číne v druhom štvrťroku prvýkrát v histórii medziročne klesol.

Obavy ohľadom čínskej ekonomiky podtrhuje prepad čínskeho akciového trhu, ktorého hlavné indexy tento týždeň stratili takmer osem percent. Čína je druhou najväčšou ekonomikou sveta po Spojených štátoch. „Najväčší problém je v tom, že nevieme, ako veľmi čínske hospodárstvo spomaľuje,“ povedal podľa agentúry Reuters analytik Art Hogan z maklérskej spoločnosti Wunderlich Securities.

Na devízových trhoch oslaboval dolár, investori totiž obmedzovali stávky na septembrové zvýšenie úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Euro sa počas štvrtka vyšplhalo až na 1,1220 USD, najviac od konca júna. V závere obchodovania v New Yorku sa síce vrátilo pod 1,12 USD, oproti strede však vykazovalo nárast o zhruba 0,75 percenta.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #burza