Nemecký Spolkový snem schválil pomoc Grécku

Nemecký Spolkový snem veľkou väčšinou schválil tretí záchranný balík pre Grécko. Za ďalšiu európsku pomoc zadlženej krajine sa vyslovilo 454 z 585 prítomných poslancov. Atény by v rámci záchranného balíčka mali počas troch rokov získať až 86 miliárd eur.

19.08.2015 12:51
Minister financií Wolfgang Schäuble Foto: ,
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble žiadal poslancov Bundestagu o schválenie záchranného balíčka pre Grécko.
debata (2)

Spolkový snem záchranný balíček prijal aj napriek odporu značnej časti poslancov konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej. Poslanec Klaus-Peter Willsch sa pred hlasovaním snažil presvedčiť čo najviac svojich kolegov, aby pomoc pre Grécko odmietli. „Keď sme dvakrát narazili hlavou do steny, nemá zmysel to skúšať znova a radšej by sme sa mali pozrieť, či tu nie sú dvere. A tými dverami je odchod Grécka z eurozóny,“ povedal.

Nakoniec sa proti záchrannému balíčku vyslovilo necelých 60 z 311 poslancov CDU/CSU. Proti vládnemu návrhu hlasovali tiež poslanci Ľavice, podľa ktorých balíček nepomáha gréckemu obyvateľstvu, ale iba zachraňuje tamojšie banky.

Väčšina poslancov však vypočula ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý ich žiadal o schválenie balíčka. Minister pred hlasovaním vyhlásil, že grécka vláda vedená ľavicovú SYRIZA zmenila svoj odmietavý postoj k reformám, a preto má poskytnutie ďalšej pomoci zmysel.

„Po skúsenostiach z posledných mesiacov a rokov samozrejme nie je žiadna záruka, že všetko bude fungovať. Pochybnosti sú stále prípustné. Ale vzhľadom na to, že grécky parlament už veľkú časť opatrenia schválil, by bolo nezodpovedné nevyužiť šancu na nový začiatok pre Grécko,“ povedal Schäuble.

Za záchranný balíček hlasovala väčšina poslancov CDU/CSU, rovnako ako kluby vládnej sociálnej demokracie (SPD) a opozičných Zelených. Zástupcovia Zelených však pred hlasovaním zdôrazňovali, že nesúhlasia s politikou Merkelovej a Schäubleho voči Grécku a že záchranný balíček podporujú len preto, že nevidia iný spôsob, ako udržať Atény v eurozóne.

Atény sa s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach ďalších úverov dohovorili minulý týždeň, dohodu už schválili krajiny eurozóny aj grécky parlament. V rámci tretieho záchranného programu by malo Grécko počas troch rokov získať až 86 miliárd eur.

Súhlas s tým však musí vysloviť ešte niekoľko národných parlamentov krajín platiacich eurom, napríklad holandský, portugalský a fínsky. Pred Nemeckom už v utorok záchranný balík pre Grécko schválili parlamenty v Španielsku, Rakúsku a Estónsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Wolfgang Schäuble #spolkový snem #záchranný program pre Grécko