Nemeckí komentátori očakávajú schválenie pomoci Grécku

Spolkový snem podľa nemeckých komentátorov v stredu tretí záchranný program pre Grécko schváli, hlavnou otázkou zostáva, koľko poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU bude proti.

17.08.2015 11:59
debata

Silný odpor proti záchrannému balíčku v strane kancelárky Angely Merkelovej by podľa analytikov mohol oslabiť pozíciu Nemecka v Európskej únii.

Pri zatiaľ poslednom hlasovaní sa v júli vyslovilo proti pomoci Grécku 60 poslancov CDU/CSU. „Keď teraz Medzinárodný menový fond jasne nepovedal, že sa bude na záchrannom balíčku podieľať, môže počet odmietavých hlasov ešte vzrásť,“ upozornil konzervatívny poslanec Klaus-Peter Willsch.

Aj napriek odporu časti konzervatívcov je podľa nemeckých médií schválenie balíčka takmer isté. Koalícia CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) má v Spolkovom sneme 504 z 631 mandátov. Poslanci SPD naposledy až na štyri výnimky pomoc Grécku podporili. Svoju podporu záchrannému balíčku tiež avizovala časť poslancov opozičných Zelených.

Veľký počet odmietavých hlasov CDU/CSU by však mohol znamenať problém pre Merkelovú, ktorá pomoc pre Grécko presadzuje. Podľa denníka Frankfurter Rundschau by mohol vzniknúť dojem, že kancelárka nemá dostatočnú podporu vo vlastnej strane. Ak by bolo nutné upraviť podmienky pomoci pre Grécko alebo poskytnúť pomoc inému európskemu štátu, by sa sťažila vyjednávacia pozícia Nemecka v EÚ.

Závažnosť situácie si uvedomuje aj šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Volker Kauder. Už skôr preto varoval konzervatívnych poslancov, že tých, ktorí sa vyslovia proti pomoci Grécku, strana stiahne z vedenia parlamentných výborov.

Eurozóna sa dohodla s Gréckom na treťom záchrannom balíčku v objeme až 86 miliárd eur. Dohodu ešte musí schváliť niekoľko národných parlamentov v EÚ, okrem iného aj nemecký Spolkový snem, ktorý kvôli nej na stredu zvolal mimoriadnu schôdzu. Grécko časť peňazí potrebuje už tento týždeň, aby mohlo splatiť pôžičku Európskej centrálnej banke (ECB) vo výške 3,4 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Angela Merkelová #CDU/CSU #záchranný program pre Grécko