Grécko sa dohodlo s expertmi, potrebuje už len politický súhlas

Grécko prerokovalo so zástupcami medzinárodných veriteľov dohodu o novom záchrannom programe na expertnej úrovni a teraz musí ešte vyjednať politickú dohodu. Uviedla to v utorok hovorkyňa Európskej komisie. Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal o zvolanie parlamentu, poslanci by o dohode mali hlasovať vo štvrtok.

12.08.2015 07:18
debata

Grécky minister financií Euklidis Tsakalotos v utorok ráno po zhruba 20 hodinách vyjednávania so zástupcami európskych inštitúcií a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Aténach povedal, že dohoda je v zásade hotová a s veriteľmi sa preberajú už len „dve alebo tri drobné otázky“.

Grécko v rámci novej dohody od veriteľov dostane 85 miliárd eur, povedal podľa agentúry Reuters nemenovaný činiteľ gréckeho ministerstva financií. Toto číslo zatiaľ veritelia nepotvrdili. Grécke banky podľa neho dostanú na rekapitalizáciu „ihneď“ desať miliárd eur.

Premiér Tsipras požiadal predsedu parlamentu, aby zvolal schôdzu a poslanci mohli o záchrannom balíku hlasovať vo štvrtok. „Kritickosť situácia si vyžaduje, aby bol okamžite zvolaný parlament, aby mohla byť dohoda schválená, a vyplatená tak prvá časť (záchranného balíka),“ uviedol Tsipras. V stredu sa dohodou bude zaoberať finančný výbor gréckeho parlamentu.

V utorok sa o nej počas telekonferencie bavili námestníci ministrov financií všetkých krajín EÚ. Podľa agentúry DPA nie sú po tomto prvom kole rokovaní medzi členmi eurozóny zásadné námietky proti rámcovým podmienkam pre novú pomoc Aténam. V stredu by potom malo byť jasné, či v piatok o novom záchrannom balíku budú môcť hlasovať ministri financií krajín používajúcich euro.

Tsipras už v pondelok telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Z gréckych vládnych kruhov unikla informácia, že atmosféra hovoru s Merkelovou nebola „vrelá“.

V stredu spolu obaja politici hovorili znovu, podľa zdrojov z gréckych vládnych kruhov informoval Tsipras kancelárku, že Grécko so zástupcami medzinárodných veriteľov dosiahlo prinicipiálnu dohody ohľadom nového záchranného balíka. Merkelová mu vraj odpovedala, že nemá dostatok informácií na to, aby s novou pomocou mohla súhlasiť.

Nemecko už skôr zdôraznilo, že rokovania o dohode sa musia zameriavať „na kvalitu, nie na rýchlosť“. „Rokujeme o programe na tri roky. Musí sa to prerokovať dôkladne,“ povedal v televízii ARD námestník nemeckého ministra financií Jens Spahn.

Grécko s veriteľmi jedná o dohode, ktorá by krajinu znovu uchránila pred bankrotom, už viac ako dva týždne. Atény potrebujú dohodu uzatvoriť najneskôr do 20. augusta, kedy Atény musia splatiť približne 3,5 miliardy eur Európskej centrálnej banke (ECB).

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna