Egypt otvoril novú vetvu Suezského prieplavu

Egypt vo štvrtok slávnostne otvoril novú vetvu Suezského prieplavu. Druhá vetva prieplavu medzi Stredozemným a Červeným morom umožní prevádzku v oboch smeroch zároveň a skráti cestu prieplavom na zhruba polovicu. Jej výstavba trvala Egypťanom jeden rok.

06.08.2015 15:22 , aktualizované: 15:57
Suezský prieplav Foto: ,
Suezský prieplav
debata (1)

Otvorenie odštartovala prehliadka vojenského letectva. Prehliadky sa vo vojenskej maršálskej uniforme zúčastnil prezident Abdal Fattah Sisi, prítomní boli tiež pozvaní politici, medzi nimi francúzsky prezident François Hollande.

Sisi a jeho hostia sa plavili na jachte kanálom, ktorého brehy zdobili egyptské vlajky. Ľudia z brehov mávali, ženy v tradičných krojoch tancovali.

Nad loďami sprevádzajúcimi jachtu Al-Mahrúsa, ktorá prepravovala francúzsku cisárovnú Eugéniu pri slávnostnom otvorení novopostaveného kanála v roku 1869, prelietavali vojenské lietadlá. Boli medzi nimi aj francúzske stíhačky Rafale, ktoré Egypt nedávno kúpil, a tiež osem strojov F-16 nakúpených v USA. Stopäťdesiat rokov stará Al-Mahrúsa je teraz prezidentská jachta. Ako prvá vplávala do Suezského kanála v roku 1869 a teraz znovu preplávala novou vetvou.

Medzi Sísího hosťami boli tiež premiéri vlád Ruska a Grécka Dmitrij Medvedev a Alexis Tsipras, ďalej bahrajnský kráľ šejk Sallmán bin Hamad bin Isa Chalífa a kuvajtský emir šejk Sabah Ahmad Jaber Sabah.

Projekt hrá ústrednú úlohu v plánoch egyptského prezidenta Abdal Fattah Sísího na oživenie egyptskej ekonomiky. Príjmy z prevádzkovania tejto najrýchlejšej dopravnej spojnice medzi Európou a Áziou by sa podľa oficiálnych čísel mali zvýšiť na najmenej dvojnásobok. Podľa niektorých analytikov by ale projekt, ktorého cena sa odhaduje na viac ako osem miliárd dolárov, nemusel splniť očakávania vzhľadom k stagnujúcemu svetovému obchodu.

Sísí začal stavbu vlani v auguste a oznámil, že by mala byť dokončená do roka, a nie, ako sa pôvodne počítalo, do troch rokov. Do roku 2023 sa má vďaka nej zvýšiť denná prevádzka v Sueze zo súčasných 49 na 97 plavidiel, pretože nová cesta umožní plavbu v oboch smeroch, čím sa čakacia doba skráti z 18 na 11 hodín. Do ôsmich rokov by sa mal štátny príjem zo Suezu zvýšiť z tohtoročných 5,3 miliardy dolárov na 13,2 miliardy dolárov.

Experti ale tvrdia, že toto zvýšenie bude závisieť od záujmu prepravcov, ktorý zrejme takým tempom neporastie. Naviac je vraj trendom čo najviac znížiť náklady lodnej prepravy a nikto nemá záujem o jej zrýchľovanie. „Tendencia je znižovať rýchlosť lodí, aby sa znížila spotreba pohonných hmôt. Čakanie v Suezskom prieplave teraz všetkým vyhovovalo,“ povedal Ralph Leszczynski, ktorý riadi výskumné centrum talianskej námornej spoločnosti Branchero Costa.

Egyptská armáda v lete 2013 zosadila vtedajšieho prezidenta, islamistov Muhammada Mursího, a Sisi začal stíhanie Mursího stúpencov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #suezský prieplav