Z Bratislavy sa lieta viac. Pribudli nové destinácie

Dovolenkári cestujú lietadlom do obľúbených rezortov čoraz častejšie nielen z Viedne, ale už aj z Bratislavy. Letisko Milana Rastislava Štefánika vybavilo v prvom polroku tohto roka vyše 587-tisíc cestujúcich, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka až o 22 percent viac.

08.08.2015 07:00
letisko, lietadlo Foto: ,
Charterové lety prispeli k nárastu počtu cestujúcich, no najviac pasažierov prepravili aerolínie Ryanair.
debata

O nárast sa pričinila hlavne nízkonákladová spoločnosť Ryanair, ktorá v prvej polovici roka prepravila takmer 460-tisíc pasažierov. Z charterových dovolenkových destinácií si ľudia najradšej vyberajú Turecko, Bulharsko, Rodos a Egypt.

Napriek tomu, že bratislavské letisko nemožno veľkosťou prirovnať k rakúskemu letisku Schwechat, ľudí, ktorí cestujú na dovolenku z nášho hlavného mesta, pribúda. Pod zvýšený počet cestujúcich sa podpísali hlavne nové lety, ktoré spájajú Bratislavu so Španielskom, s Gréckom a so Spojenými arabskými emirátmi.

V letovom poriadku na tohtoročnú letnú sezónu sa objavili viaceré nové pravidelné linky a celkovo sa tak možno dopraviť približne do 60 destinácií. Na porovnanie, z Viedne sa lieta do 170 miest.

„Novinkami tohto leta sú destinácie Madrid, Atény a Dubaj. V ponuke sú aj pravidelné lety do miest Tel Aviv, Olbia, Burgas, Palma de Mallorca, Heraklion a Rodos,“ vymenúva hovorkyňa Letiska Bratislava Veronika Ševčíková.

Cestujúci majú okrem pravidelných liniek na toto leto k dispozícii niekoľko nepravidelných charterových letov. Okrem spoločnosti Ryanair previezla v prvej polovici tohto roka najviac pasažierov letecká charterová spoločnosť Travel Service, a to 62-tisíc. Letisko ponúka spojenia aj do Albánska, Bulharska, Egypta, Talianska, Španielska, Maroka, na francúzsku Korziku, Kapverdy, Cyprus, Maltu a viaceré grécke ostrovy.

Napriek varovaniu ministerstva zahraničných vecí sa možno z Bratislavy naďalej dopraviť aj do letoviska Monastir v Tunisku a do rezortov Antalya, Izmir a Bodrum v Turecku. Rezort zahraničných vecí vydal druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch pre obe krajiny pre možné zhoršenie vnútropolitickej situácie. Upozornenie by sa však nemalo týkať vychytených dovolenkových stredísk.

Najväčším úspechom je podľa generálneho riaditeľa bratislavského letiska Ivana Trhlíka otvorenie základne írskeho dopravcu Ryanair. Letecká spoločnosť má v pláne ročne prepraviť cez Bratislavu vyše milióna cestujúcich, čo ju zaraďuje medzi najdôležitejšie linky letiska.

Najviac cestujúcich za šesť mesiacov bolo prepravených na pravidelných linkách Ryanairu do Londýna, Dublinu, Milána, Ríma a Bruselu. Prínosom je podľa Trhlíka aj nová linka spoločnosti flydubai do Dubaja s tromi letmi týždenne.

Pridaním nových liniek stúpal každý mesiac počet pasažierov, ktorí sa tak nemuseli presúvať do inej krajiny z viedenského letiska Schwechat. Kým v minulom roku vybavilo naše letisko vyše 1,3 milióna cestujúcich, v tomto roku sa očakáva nárast v státisícoch prepravených pasažierov. Len za pol roka vzrástol počet príletov a odletov na bratislavskom letisku až o 15 percent.

„Z Viedne vycestovalo v minulom roku spolu rekordných 22,5 milióna cestujúcich,“ tvrdí Maria Haiderer z tlačového oddelenia letiska Schwechat. Podľa hovorkyne bratislavského letiska Veroniky Ševčíkovej odlietajú od našich susedov ročne dva milióny Slovákov.

Môže za to aj dobré autobusové spojenie na pravidelnej trase z Bratislavy, na ktorej v súčasnosti premáva až 37 liniek denne. Presun medzi letiskom zabezpečujú dvaja prepravcovia, z ktorých jeden ponúka limitovaný počet jednosmerných lístkov už od jedného eura. Jednosmerná cesta pritom bežne stojí 7,70 eura.

Ďalším rozšírením letovej ponuky o ďalšie linky by sa počet Slovákov, ktorí doteraz cestovali iba z viedenského letiska, mohol znížiť. Približne 15-percentný nárast zaznamenalo aj letisko Košice. Do Rakúska Slovákov však stále láka najmä lepšie a častejšie letové spojenie a neraz i nižšie ceny leteniek.

Na cestovnom sa dá výrazne ušetriť rezerváciou cez nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré predávajú letenky priemerne do 100 eur na osobu do všetkých destinácií. Zahraniční turisti vrátane Slovákov využívajú letisko Schwechat hlavne pri cestovaní do krajín západnej Európy a Spojených štátov amerických. Prudko vzrástol práve počet cestujúcich do Severnej Ameriky – medziročne až o 23 percent.

Podľa údajov viedenského letiska išlo predovšetkým o obyvateľov z oblastí východnej Európy. Naopak, z Viedne sa menej lietalo pre tamojšie udalosti do Tuniska. Medziročný pokles dosiahol 13 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenky #Ryanair #letisko Bratislava