Rusko vytvorí novú ratingovú agentúru, západné sa mu nepáčia

Rusko v tomto roku vytvorí novú ratingovú agentúru. Informovala o tom v piatok ruská centrálna banka.

24.07.2015 15:17
debata (120)

Moskva si v poslednom období sťažuje, že za zhoršovaním úverových ratingov Ruska stoja politické vplyvy. Vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami sú teraz napäté pre ukrajinskú krízu. Rusko má už teraz niekoľko ratingových agentúr, jeho predstavitelia sa však vyslovili pre vytvorenie novej, píše Reuters.

Centrálna banka uviedla, že plán na vytvorenie novej ratingovej agentúry konzultovala s hráčmi na finančnom trhu, ktorí ho vraj podporili. V agentúre by mali vlastniť podiely rôzni investori, vrátane bánk a poisťovní. Podiel žiadneho z investorov by nemal prekročiť päť percent.

K zhoršeniu úverovej spoľahlivosti Ruska tento rok prikročili všetky tri hlavné medzinárodné ratingové agentúry. Standard & Poor's a Moody's znížili ruský rating až do špekulatívneho pásma, ruský rating agentúry Fitch sa nachádza tesne nad špekulatívnym pásmom.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dopadmi nízkych cien ropy a sankcií, ktoré na Moskvu pre jej postup v ukrajinskej kríze uvalili západné krajiny. Hrubý domáci produkt Ruska sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 2,2 percenta.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko