ECB naliala do gréckych bánk opäť viac peňazí

Európska centrálna banka (ECB) opäť zvýšila objem núdzového financovania gréckych bánk z programu ELA o 900 miliónov eur na približne 91 miliárd eur.

22.07.2015 16:50
debata (3)

S odvolaním sa na informované zdroje to v stredu uviedla agentúra Reuters. „To je suma, ktorá bola požadovaná,“ ​​povedal jeden zo zdrojov. „Neprekvapilo by ma, keby pokračoval rast na tejto úrovni týždeň po týždni,“ dodal.

ECB o 900 miliónov eur zvýšila limit financovania tiež minulý týždeň. Jej krok prišiel po tom, keď Atény súhlasili s reformami a úspornými opatreniami, ktorými veritelia Grécka podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc. Grécke banky sú teraz na financovaní z núdzového programu ELA závislé. Programu núdzového financovania je určený na pomoc bankám, ktoré čelia dočasným problémom s likviditou.

Grécke banky sa v pondelok po troch týždňoch znovu otvorili, výbery peňazí z účtu ale zostávajú obmedzené a zostávajú aj ďalšie reštrikcie vrátane zákazu prevodu peňazí do zahraničia.

Atény sa začiatkom minulého týždňa s eurozónou predbežne dohodli na novej finančnej pomoci v objeme až 86 miliárd eur podmienenej ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. Trojročný program má Grécko ochrániť pred bankrotom a odchodom z eurozóny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #ECB