Junckerov investičný fond začne fungovať na jeseň

Európsky fond strategických investícií (EFSI), chrbtica plánu Európskej komisie na naštartovanie únijnej ekonomiky, bude funkčný na začiatku jesene tohto roka. V Bruseli v stredu podpísali príslušné dokumenty zástupcovia európskej exekutívy a Európskej investičnej banky (EIB).

22.07.2015 16:24
debata (4)

EFSI je ústrednou časťou investičného plánu, s ktorým vlani na jeseň prišla nová komisia Jeana-Claudea Junckera. V nasledujúcich troch rokoch má pomôcť prilákať do európskej ekonomiky zo súkromných a verejných investícií až 315 miliárd eur.

Financie fondu, spolu 21 miliárd eur, budú predovšetkým z peňazí EIB a záruk z rozpočtu únie. O presnú podobu fungovanie fondu sa tento rok do skorého leta sporili členské krajiny a Európsky parlament.

Komisia tiež zverejnila svoju predstavu, ako by činnosť fondu mohli podporovať existujúce či novo vznikajúce štátne rozvojové banky a ako by ich krajiny mohli zriaďovať. Podpredseda komisie pre rast a investície Jyrki Katainen ale zdôraznil, že vznik takejto rozvojovej banky v žiadnom prípade nie je pre členské krajiny povinnosťou.

Nedávna hospodárska kríza spôsobila prudký pokles investícií v celej Európe. Nový fond by mal na európskej úrovni pomôcť tento negatívny trend zvrátiť a oživiť ekonomiku. Komisia presadzuje v tomto úsilí tri hlavné prístupy – štrukturálne reformy, daňovú zodpovednosť a investície.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #EFSI