Tsipras poslal do parlamentu ďalší balík reformných zákonov

Grécka vláda v utorok predložila parlamentu druhý balík reformných opatrení, ktoré si vyžiadali medzinárodní veritelia ako podmienku poskytnutia ďalšej finančnej pomoci zadlženej krajine.

21.07.2015 10:38
debata

Poslanci majú na schválenie čas do stredy. Nová legislatíva sa týka najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych konaní a presadenia pravidiel pre ozdravenie bánk.

Podľa agentúry Reuters sa neočakáva, že by druhý reformný balík vzbudil taký rozkol v strane premiéra Alexisa Tsiprasa ako prvá sada reforiem, ktorá minulý týždeň prešla len vďaka hlasom opozičných poslancov. Hlasovanie ale aj tak nebude jednoduché, píše Reuters.

V stredu budú poslanci riešiť nový občiansky súdny poriadok, vďaka ktorému by sa v Grécku mala urýchliť súdne konanie. Poslancov tiež čaká hlasovanie o smernici EÚ známe pod skratkou BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive). Smernice o ozdravných postupoch a riešení krízy bánk poskytuje národným orgánom dohľadu nástroje pre rýchle vysporiadanie sa so skrachovaným bankami a má zabezpečiť bezpečnejšie a spoľahlivejšie fungovania finančného sektora.

Prvý balík reformných opatrení, na ktorých sa Atény dohodli s eurozónou výmenou za prísľub nového záchranného programu, zákonodarcovia schválili v noci na štvrtok počas minulého týždňa. Prvý balík reformných opatrení sa týkal najmä daní, napríklad zvýšenia sadzby DPH.

Atény sa minulý týždeň s eurozónou dohodli na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur podmienenom ekonomickými reformami a úspornými opatreniami. V pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe trojmesačného preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény peniaze využili na úhradu splátok Európskej centrálnej banke (ECB) a Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna