Hlavným ekonómom MMF sa stal Obamov človek

Medzinárodný menový fond (MMF) v pondelok vymenoval do funkcie svojho hlavného ekonóma jedného z hospodárskych poradcov Bieleho domu Maurice Obstfelda (63).

21.07.2015 08:33
debata (10)

Obstfeld nahradí Francúza Oliviera Blancharda, ktorý pôsobil ako šéfekonóm fondu od globálnej finančnej krízy roku 2008.

Obstfeld je expertom na medzinárodnú ekonómiu a je považovaný za jedného z najvplyvnejších makroekonómov sveta, uviedla v oznámení šéfka MMF Christine Lagardeová. Do funkcie vo fonde nastúpi Obstfeld 8. septembra.

Obstfeld radil mnohých vládam a centrálnym bankám sveta. Od vlaňajšieho júna pôsobí ako vedúci makroekonóm v Rade ekonomických poradcov Bieleho domu.

Okrem autorstva mnohých článkov má Obstfeld na konte spoluautorstvo dvoch významných učebníc medzinárodnej ekonómie – jednu napísal s niekdajším hlavným ekonómom MMF Kennethom Rogoffom, druhú okrem iného s laureátom Nobelovej ceny za ekonómiu Paulom Krugmanom. Všetci traja boli žiakmi vplyvného nemeckého ekonóma Rudiho Dornbuscha.

Obstfeld je od roku 1989 profesorom ekonómie na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Pre MMF pracoval ako spolupracujúci výskumník pri štyroch príležitostiach, uviedol fond.

Maurice "Maury" Obstfeld Foto: SITA/AP, Chuck Kennedy. The White House
Maurice "Maury" Obstfeld Maurice "Maury" Obstfeld
10 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Maurice Obstfeld