Schäuble naznačil odchod z vlády pre iné názory na Grécko

V prípade nezhôd pri riešení gréckej krízy je nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripravený v krajnom prípade podať demisiu.

18.07.2015 17:54
Minister financií Wolfgang Schäuble Foto: ,
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble
debata (22)

Uviedol to v rozhovore, ktorý poskytol novému vydaniu časopisu Der Spiegel. Kritiku vyvolal predovšetkým jeho plán na dočasné vystúpenie Grécka z eurozóny a následný odpís dlhov, ktorý v rámci spoločenstva krajín platiacich eurom nie je možný.

Nikto nemôže politikov nútiť, aby konali v rozpore so svojím presvedčením, uviedol Schäuble v rozhovore.

„Keby to niekto skúsil, mohol by som ísť k spolkovému prezidentovi a požiadať o prepustenie (z funkcie),“ dodal. V rozhovore tiež priznal, že sa v uplynulých týždňoch sa nezhodoval s kancelárkou Angelou Merkelovou v názore na záchranu Grécka. „To patrí k demokracii, že majú ľudia občas rozdielne názory,“ vysvetlil.

Tvrdo sa ale Schäuble oprel do predsedu kolaičnej Sociálnodemokra­tickej strany (SPD) a ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, ktorý nedávno poprel, že by súhlasil s Schäubleho plánom na päťročné vystúpenie Grécka z eurozóny. „Každá strana má svoje problémy,“ povedal. V koaličnej vláde ale na seba strany podľa neho musia brať ohľady. „Vlastné problémy by sa nemali riešiť nepravdivými tvrdeniami o iných,“ dodal.

Grécky premiér Alexis Tsipras podľa Schäubleho chce „robiť opak toho, o čo sa kedysi usiloval“, čo vraj môže vzbudzovať pochybnosti. „Ale teraz uisteniu pána Tsiprasa dôverujem,“ dodal.

V piatkovej debate v nemeckom Spolkovom sneme, ktorý predchádzal hlasovaniu o začatí rokovaní s Gréckom, minister financií obhajoval svoj doterajší postup počas gréckej krízy aj návrh na dočasný Grexit, teda vystúpenie Grécka z eurozóny. Súčasná dohoda je podľa neho posledným pokusom o riešenie problému: „Som presvedčený, že toto riešenie môže fungovať.“

V súlade s očakávaním snem v piatok schválil začatie rokovaní s Gréckom o záchrannom programe drvivou väčšinou. Proti sa ale postavilo 60 poslancov Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej a jej sesterskej Kresťansko únie (CSU), čo predstavuje takmer pätinu spoločnej frakcie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna #Wolfgang Schäuble