Varufakis: Nový záchranný program bude katastrofou

Hospodárske reformy naordinované medzinárodnými veriteľmi zadlženému Grécku nebudú mať úspech. V rozhovore s BBC to povedal bývalý grécky minister financií Janis Varufakis. Nový záchranný program pre Grécko sa podľa neho zapíše do histórie ako "najväčšia katastrofa" v makroekonomickej politike.

18.07.2015 16:37
debata (30)

Grécky parlament tento týždeň schválil prvé štrukturálne reformy, ktoré požaduje eurozóna výmenou za prísľub trojročného záchranného programu v objeme až 86 miliárd eur. Ten má Grécko ochrániť pred bankrotom a odchodom z eurozóny.

Grécky premiér Alexis Tsipras podľa Varufakisa nemal inú možnosť, ako na reformné požiadavky pristúpiť. „Dostali sme na výber medzi popravou a kapituláciou. On sa rozhodol pre kapituláciu,“ povedal bývalý minister.

Varufakis tento mesiac odstúpil z funkcie po tom, keď Gréci v referende odmietli podmienky veriteľov pre poskytnutie finančnej pomoci. Rezignáciu zdôvodnil snahou o uľahčenie rokovaní. Varufakis mal totiž pomerne napäté vzťahy s ďalšími ministrami financií eurozóny a už predtým kvôli tomu skončil aj v úlohe hlavného gréckeho vyjednávača.

Tsipras nakoniec tento týždeň pod hrozbou kolapsu bánk a odchodu Grécka z eurozóny pristúpil na prakticky všetky požiadavky veriteľov. Varufakis dohodu už skôr označil za „novú Versaillskú zmluvou“ a správanie veriteľov voči Aténam za „politiku ponižovania“.

„Trojka (veriteľov) si ho (Tsiprasa) vychutnala za každé slovko kritiky, ktoré na ich adresu predniesol za posledných päť rokov,“ uviedol v pondelok Varufakis.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna