Grécke banky otvoria v pondelok

Grécke banky v pondelok znovu otvoria, výber peňazí však zostane obmedzený. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z dekrétu gréckej vlády.

18.07.2015 16:32
debata

Banky boli v dôsledku dlhovej krízy uzavreté 29. júna. Cestu k ich otvoreniu vo štvrtok uvoľnila Európska centrálna banka (ECB) zvýšením objemu núdzového financovania.

Gréci môžu aj po uzavretí bánk vyberať peniaze z bankomatov, pre výbery bol ale stanovený denný limit 60 eur na jeden účet. Ten vládny dekrét nahrádza týždenným limitom v objeme 420 eur. Ľudia tak budú môcť týždenne získať z účtu rovnakú sumu ako doteraz, nebudú však musieť peniaze vyberať každý deň.

Grécke bankové karty budú môcť ich držitelia opäť používať na platby pri pobyte v zahraničí. V platnosti však zostávajú obmedzenia pre presun peňazí z Grécka aj pre zakladanie nových účtov, píše agentúra Reuters.

Námestník gréckeho ministra financií Dimitris Mardas už vo štvrtok v gréckych médiách uviedol, že banky opäť otvoria v pondelok, teda tri týždne po tom, ako ich zavreli. Pondelkové znovuotvorenie bánk však v piatok spochybnil guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

Agentúra Reuters potom s odvolaním sa na zdroj z gréckej bankovej asociácie uviedla, že banky sú pripravené znovu otvoriť, musia ale najprv dostať povolenie od gréckej centrálnej banky a vlády.

ECB vo štvrtok umožnila gréckym bankám čerpať väčší objem núdzových úverov, keď zvýšila limit pôžičiek z programu núdzového financovania ELA o 900 miliónov eur z doterajších takmer 90 miliárd eur. Grécke banky sú už dlhší čas na peniazoch z programu ELA závislé.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky #eurozóna