Grécke banky by sa mohli otvoriť v pondelok

Európska centrálna banka (ECB) sa rozhodla umožniť gréckym bankám čerpať väčší objem núdzových úverov. Oznámil to vo štvrtok jej šéf Mario Draghi. Podľa večerného vyhlásenia ministerstva financií však grécke banky zostanú do nedele uzavreté. Zdroje z bankového sektora už skôr uviedli, že banky by mali otvoriť v pondelok, teda tri týždne po svojom uzavretí.

17.07.2015 00:00
debata (1)

ECB vo štvrtok na týždeň zvýšila limit pôžičiek z núdzového programu ELA o 900 miliónov eur, teda zhruba o percento. Doteraz limit predstavoval asi 90 miliárd eur, napísala agentúra DPA.

Draghi upozornil, že zvýšenie limitu zodpovedá požiadavke gréckej centrálnej banky. Dodal, že ECB naďalej vychádza z predpokladu, že Grécko je a bude členom eurozóny. Grécka dlhová kríza však podľa neho preukázala krehkosť eurozóny a potrebu väčšej integrácie v rámci tohto zoskupenia.

Grécke banky sú teraz závislé na financovaní z núdzového programu ELA a neochota ECB zvýšiť objem programu koncom júna prinútila Atény k ich uzavretie. Tento týždeň sa však Grécko predbežne dohodlo s eurozónou na novom záchrannom programe a podľa Draghiho opäť nastali podmienky umožňujúce zvýšenie núdzového financovania gréckych bánk.

Gréci môžu po uzavretí bánk vyberať peniaze z bankomatov, pre tieto výbery však bol stanovený denný limit 60 eur na jeden účet. Podľa Draghiho je ťažké odhadnúť, kedy by mohlo byť obmedzenie pohybu kapitálu v Grécku zrušená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky #trojka veriteľov #eurozóna