Európske akcie sa vyšplhali na šesťtýždňové maximum

Európske akcie sa vo štvrtok vyšplhali na šesťtýždňové maximum po tom, keď si Grécko schválením reforiem otvorilo cestu k novému záchrannému programu.

16.07.2015 21:05
debata (1)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 1,4 percenta na 1608,71 bodu. Od začiatku tohto roka tak vykazuje nárast o takmer 20 percent.

Ministri financií eurozóny po schválení reforiem gréckym parlamentom oznámili, že v princípe súhlasia s poskytnutím trojročnej finančnej pomoci vo výške až 86 miliárd eur. Európska centrálna banka (ECB) navyše zvýšila objem núdzového financovania gréckych bánk.

„Grécke hlasovanie pomohlo trhu k rastu. V najbližších niekoľkých týždňoch sa pozornosť presunie na zverejňovanie firemných výsledkov, ktoré by mali byť pre trh priaznivé,“ povedal agentúre Reuters analytik Robert Parkes zo spoločnosti HSBC Bank.

Niektorí analytici však upozorňujú, že akcie by sa v najbližších týždňoch mohli dostať pod tlak, pretože mnoho problémov okolo gréckej dlhovej krízy zostáva nevyriešených. Negatívny vplyv by mohli mať tiež vyhliadky na zvyšovanie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #akcia