Kažimír o rozhodnutí gréckeho parlamentu: Je to jednoduchšia časť dohody

Slovensko uvítalo schválenie prvého balíka reforiem gréckym parlamentom, ktoré sú podmienkou eurozóny za prísľub nového medzinárodného záchranného programu pre túto zadlženú členskú krajinu EÚ. Minister financií Peter Kažimír však upozornil, že problémy môžu nastať s presadením reforiem v praxi.

16.07.2015 11:10
debata (1)

„Vítam kladné hlasovanie gréckeho parlamentu, ale to je len jednoduchšia časť dohody,“ uviedol Kažimír na sieti Twitter. Dodal, že skutočné problémy a výzvy pre Grékov môžu nastať pri zavádzaní opatrení a reforiem.

Súhlas s reformami v gréckom parlamente prešiel iba vďaka podpore opozície, časť zástupcov vládnej ľavicovej strany Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa normy nepodporila.

Premiér Robert Fico sa už skôr vyjadril, že bude malým zázrakom, ak Atény splnia podmienky na získanie ďalšieho balíka finančnej pomoci. Podľa Fica zotrvanie Grécka v eurozóne má viac výhod ako nevýhod, Atény by však vraj nemali zostať v klube krajín platiacich eurom za každú cenu. Slovensko, ktoré zaviedlo euro na začiatku roka 2009, sa tiež postavilo proti tomu, aby eurozóna Grécku odpustila dlhy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #grécky parlament #balík reforiem