Vyhodení, prijatí, vyhodení. Grécki školníci môžu ísť na ulicu

Upratovačkám a školníkom, ktorých grécka vládna strana Syriza s veľkou slávou zobrala späť do práce po ich vyhodení predchádzajúcim kabinetom, teraz po pondelkovej dohode s medzinárodnými veriteľmi na čele s eurozónou opäť hrozí, že sa ocitnú na dlažbe.

14.07.2015 15:50
debata (6)

Grécky server iefimerida v tejto súvislosti pripomenul, že súčasťou dohody premiéra Alexisa Tsiprasa na summite eurozóny je, že vláda s pomocou parlamentu zvráti všetky jednostranné legislatívne opatrenia prijaté po januárovom volebnom víťazstve bez súhlasu veriteľov.

S výnimkou krokov na podporu sociálne najslabších obyvateľov v rámci takzvaných humanitárnych opatrení tak musí kabinet v podstate zrušiť spätný nábor 9000 štátnych zamestnancov, ktorých predchádzajúca vláda prepustila na základe úsporných opatrení.

Eurozóna ale nevyžaduje striktne vyhadzov čerstvo prijatých ľudí, pokiaľ Atény vykompenzujú ich prijatie znížením stavov zamestnancov inde. Podstatou požiadaviek veriteľov je zoštíhlenie štátneho aparátu, u ktorého už predchádzajúcee vlády našli najmenej bolestné riešenie prijímané aj v iných európskych krajinách, a síce že nahrádzajú zamestnancov odchádzajúcih do dôchodku menším počtom nových pracovných síl. Tento proces je však pri akútnej potrebe zníženia nákladov zdĺhavý a grécky štát musel pristupovať aj k takzvanému dočasnému prepúšťanie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna