Schäubleho majú za zlosyna, všíma si nemecká tlač

Nemecké denníky Handelsblatt a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sa v komentároch k pondelkovej dohode eurozóny s Gréckom venujú kritike, ktorú si Berlín za svoju neústupnosť vyslúžil.

14.07.2015 10:00
Grécko, referendum Wolfgang Schäuble Foto: ,
Päť rokov vám pil krv, povedzte mu nie - nápis na plagátoch s tvárou nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho vyzýval Grékov, aby povedali v referende nie požiadavkam veriteľov.
debata (15)

Upozorňujú pritom, že Juhoeurópania nemôžu nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäubleovi prísť na meno. Süddeutsche Zeitung kritizoval atmosféru, ktorá vyjednávanie sprevádzala, pretože výsledkom je otrávená Európa. Hamburger Abendblatt predpovedá krach dohody a pokračovanie dlhového chaosu.

„Veritelia a Grécko sa dohodli. Napriek tomu sa ale niekto vrátil domov ako zbitý pes: premiér Alexis Tsipras,“ napísal Handelsblatt s tým, že tentoraz mu tvrdí a neústupní veritelia nadiktovali prísne podmienky.

Výsledkom dohody je podľa denníka tiež to, že za zástancu najtvrdšieho postoja bolo označené Nemecko zosobnené ministrom financií Wolfgangom Schäubleom, ktorý je považovaný za finančného jastraba. Handelsblatt upozornil, že Nemecko sa prirovnáva k zlému policajtovi a že napríklad magazín The Economist označil Schäubleho za stelesnenie nemeckej krutosti.

Schäubleho postoju k riešeniu gréckych problémov sa venuje tiež Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Jeho návrhy poriadne zvyšovali tlak v kotli. Prinajmenšom Nemci ale jeho úlohu zlosyna vnímajú dobre,“ uviedol denník. „V očiach mnohých Juhoeurópanov sa však s konečnou platnosťou stal diabolským Nemcom – necitlivým, tvrdým, nekompromisným,“ dodal FAZ.

Denník Süddeutsche Zeitung sa domnieva, že spory o riešenie dlhovej krízy svojimi urážkami, hystériou a nezodpovednosťou otrávili Európu. „Napriek dosiahnutiu jednoty nie je žiadny dôvod na kamarátstvo,“ napísal denník.

„Grexit (odchod Grécka z eurozóny) sa zrejme stal nepravdepodobným, ale jedna otázka zostáva, a to kedy reformy v Aténach skrachujú,“ napísal denník Hamburger Abendblatt. Potom vraj možno bude musieť Európa odpisom dlhov Grécko draho vykúpiť z eurozóny. Stať sa podľa tohto denníka môže aj to, že parlamentom či voličom v Pobaltí, Fínsku alebo na Slovensku dôjde trpezlivosť a začnú o menovej únii pochybovať. Podľa denníka je však pravdepodobné, že chaos bude ďalej pokračovať. „To pre jednotnú Európu nie sú dobré vyhliadky,“ dodal Hamburger Abendblatt.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #eurozóna