Grécke banky zostanú zavreté, ECB im limit nezvýšila

Grécke banky zostanú napriek dohode krajiny s eurozónou minimálne do stredy uzatvorené. Oznámilo to v pondelok grécke ministerstvo financií. Hovorca Európskej centrálnej banky (ECB) uviedol, že vedenie ECB ponechalo limit núdzového financovania gréckych bánk bezo zmeny. Banky tak nemajú čím pokryť úbytok vkladov.

13.07.2015 21:30
debata (3)

„Cieľom je znovuotvorenie pobočiek vo štvrtok,“ povedal agentúre Reuters zdroj z bankového sektora, ktorý si neželal byť menovaný. Grécke úrady vraj prehodnotia situáciu v bankovom sektore v stredu, kedy by mala ECB opätovne rokovať o núdzovom financovaní.

Banky v krajine stojace na pokraji bankrotu vláda uzavrela pred dvoma týždňami a bankomaty vydávajú iba obmedzený denný prídel 60 eur na jeden účet.

Už minulý týždeň vysokí činitelia bánk dávali najavo, že ich inštitúcie sa otvoria neskôr ako tento utorok, ako naposledy sľubovala vláda, a to aj v prípade dohody medzi Aténami a eurozónou.

Podľa oznámenia bankárov z minulého štvrtka majú grécke banky dostatok hotovosti na vydávanie minimálneho množstva peňazí z bankomatov len do pondelkového večera. Banky ale predpokladali, že dohoda s eurozónou by mala ECB prinútiť k zvýšeniu limitu núdzového financovania, čo je jediný zdroj hotovosti, ktorý teraz grécke banky majú. ECB tento limit už dva týždne necháva bezo zmeny na úrovni približne 89 miliárd eur, čo spolu s náporom Grékov na vklady donútilo vládu k uzavretiu bánk a zákazu prevodov peňazí do zahraničia.

Šéfovia krajín eurozóny sa po náročnom nočnom rokovaní dohodli, že Grécku umožnia rokovať o treťom záchrannom programe. Atény ale musia už v stredu začať so schvaľovaním prvých reforiem.

Grécko potrebuje rýchlo získať peniaze, aby budúci pondelok dokázalo ECB uhradiť dlžnú splátku. V opačnom prípade by ECB mohla núdzové financovanie gréckych bánk zastaviť, čo by znamenalo okamžitý kolaps bankového sektora, napísala agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna