Je to Pyrrhovo víťazstvo, čaká nás ďalšie utrpenie, hovorí obyvateľka Atén

Obyvatelia Grécka prijali pondelkové uzavretie dohody medzi eurozónou a Aténami so zmesou úľavy a zloby. Tá mieri hlavne na Nemecko, pretože z dohody je jasné, že Gréci budú musieť strpieť ďalšie úspory. Podmienky dohody a ďalšie šetrenie navyše môžu rozštiepiť vládu a zdvihnúť vlnu nesúhlasu.

13.07.2015 16:22
grécko, kríza, Wolfgang Schaeuble Foto: ,
Muž si pred aténskou bankou fotí plagát namierený proti nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schaebleovi.
debata (24)

Gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorého vláda musí začať bezodkladne napĺňať podmienky dohody, teraz ešte čaká opozícia vo vlastnej strane SYRIZA. Má len niekoľko dní na to, aby sa s vnútrostraníckym odporom vysporiadal.

„Počujte, je to určitým spôsobom víťazstvo. Ale je to Pyrrhovo víťazstvo, pretože opatrenia sú veľmi prísne,“ cituje agentúra Reuters obyvateľku Atén, ktorá sa predstavila ako Marianna. „Ľudia za posledných päť rokov trpeli, teraz ich čaká ďalšie utrpenie. A práve to nám všetko komplikuje. Chceme zostať v Európe, o tom niet pochýb. Ale čo tie podmienky?“ dodáva 73-ročná žena.

Grécke hospodárstvo decimujú roky recesie, banky sú zatvorené a denne krachujú desiatky podnikateľov. Niektorí Gréci si preto ventilujú zlosť na nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a nemeckom ministrovi financií Wolfgangovi Schäubleovi. Titulky novín odkazujú na druhú svetovú vojnu a ohradzujú sa proti tomu, čo považujú za pokus Berlína pokoriť Grécko za jeho odpor proti ďalšiemu uťahovaniu opaskov.

Gréckych občanov obzvlášť podráždil Schäubleho návrh, aby si Atény na nejaký čas od eura odpočinuli. Toto riešenie, ktoré v dnešnej dohode nie je, mnohí vnímali ako ľstivú obdobu vyhodenia Grécka z menovej únie.

„Grécko v Osvienčime, Schäuble sa usiluje v Európe o ďalší holokaust,“ hlásal titulok v denníku Dimokratia. Ľavicový denník Efimerida ton Syndakton zase uviedol, že Grécko má byť potopené, na rozkaz Schäubleho.

„Nemci sa vracajú, síce bez mocných obrnencov, ale so silou svojho hospodárstva. Svoju politiku chcú uplatniť na vlády údajne zjednotenej Európy. Pomstychtivý Schäuble odhalil svoje plány s Gréckom v podobe päťročného odchodu z eurozóny,“ dodáva Efimerida ton Syndakton. Pokiaľ však Grécko podmienky dohody splní, podarí sa mu euro zachovať.

Grécky premiér Alexis Tsipras hovorí s médiami... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
grécko, tsipras Grécky premiér Alexis Tsipras hovorí s médiami po stretnutí s predstaviteľmi štátov eurozóny v Bruseli.

Tsipras v pondelok v Bruseli uisťoval, že nový záchranný plán, v poradí už tretí, zastaví pád krajiny do recesie. Dohoda podľa neho tiež uchráni banky od krachu, ktorý by bez dohody a finančnej pomoci z eurozóny nastal.

Hoci Grécko môže zabrániť finančnej skaze, Gréci budú musieť vydržať ďalšiu bolestivú liečbu. Obmedzenie kapitálových tokov, ktoré teraz limituje denné výbery z bankomatov na maximálne 60 eur, pravdepodobne ešte nejaký čas zostane v platnosti. Rovnako sa Grécko nevyhne protestom proti dohode, z ktorých prvý v centre Atén očakávajú už dnes. Podľa médií sa naň chystá aj tvrdé jadro Tsiprasovej SYRIZY, ktoré s podmienkami dohodnutými v Bruseli nesúhlasí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #dohoda #grécka dlhová kríza