Merkelová: Nemecko už nežiada dočasné vystúpenie Grécka z eurozóny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová by "s plným presvedčením" odporučila parlamentu schváliť otvorenie rokovaní o treťom úverovom programe pre Grécko, ak grécky parlament odobrí celý program a prijme východiskové zákony.

13.07.2015 12:53 , aktualizované: 15:00
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila, že Nemecko už nežiada dočasné vystúpenie Grécka z eurozóny.
debata (49)

Merkelová síce nepovedala, kedy sa tak stane, ale uviedla, že parlamentnej komisii dá pozitívnu správu tento týždeň. Kancelárka dodala, že kým nie je isté, že grécky parlament zákony schváli, je lepšie nezvolávať poslancov z letnej prestávky, Na otázku, či verí, že Grécko zavedie tvrdý program, odpovedala, „bude to dlhá a ťažká cesta.“

Kancelárka potvrdila, že Nemecko upustilo od požiadavky, aby záverečný dokument zo summitu obsahoval jednoznačnú formuláciu, že pokiaľ Atény nesplnia podmienky pre ďalšiu pomoc, majú dočasne vystúpiť z eurozóny. „Nepotrebujeme plán B, pretože sme schválili plán A,“ uviedla Merkelová.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po dosiahnutí dohody o pomoci Grécku uviedol, že parlament v Aténach musí v prvom rade veľmi rýchlo prijať rad reforiem. Ich schválenie sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej čaká už túto stredu a týkajú sa napríklad zmien v dani z pridanej hodnoty, zmien dôchodkového systému, spôsobu riadenia gréckeho štatistického úradu. „To prinesie dôveru v celý proces aj navzájom medzi členskými štátmi,“ mieni Dijsselbloem. Podľa Merkelovej je nevyhnutné v prvom rade obnoviť práve dôveru. Premiér Robert Fico povedal, že by ďalší balík opatrení mal nasledovať ďalší týždeň.

Presná výška pôžičky je ešte stále predmetom rokovaní

Podľa odhadov eurozóny by Atény mali dostať z Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSM), za ktorý ručia všetky štáty EÚ, sedem miliárd eur do budúceho pondelka a dodatočných päť miliárd do polovice augusta. O presnej výške pôžičky majú ešte rokovať ministri financií eurozóny popoludní a ministri financií celej EÚ v utorok.

Celá EÚ by sa krátkodobou pomocou mala zaoberať preto, že za pôžičky z EFSM ručia všetky štáty európskej dvadsaťosmičky v pomere, ktorý zodpovedá ich príspevku do európskeho rozpočtu.

Až potom, keď Gréci prijmú prvú sadu reforiem, začnú so svojimi vlastnými parlamentnými procedúrami ďalšie krajiny eurozóny. A až potom sa formálne zíde Euroskupina a vedenie Európského stabilizačného mechanismu (ESM), ktoré rozhodnú o formálnom začatí rozhovorov s Aténami.

Podľa Merkelovej Grécko budúci rok na jar, keď vyprší jeho súčasný program Medzinárodného menového fondu (MMF), požiada fond o novú pomoc.

Gréci budú musieť ísť v reformách ešte ďalej

Závery pondelkového rokovania podľa Dijsselbloema obsahujú rad ďalších konkrétnych krokov a ďalších reforiem, v ktorých budú musieť ísť Gréci ďalej, než sami pôvodne navrhovali minulý štvrtok.

Súčasťou dohody je podľa šéfa Euroskupiny tiež vznik fondu, do ktorého budú prevedené grécke aktíva a ktorý „za určitý čas“ vygeneruje 50 miliárd eur. Peniaze majú byť použité na zníženie gréckeho dlhu i k rekapitalizácii gréckych bánk. Zostávajúce prostriedky budú použité na ďalšie znižovanie dlhov a časť bude môcť grécka vláda investovať.

Cameron: Uviesť dohodu do života nebude ľahké

Britský premiér David Cameron privítal dohodu medzi eurozónou a Gréckom, ktorá má zabrániť finančnému kolapsu krajiny. Zároveň podľa agentúry Reuters ústami svojej hovorkyne varoval, že uvedenie podmienok dohody do praxe bude ťažká úloha.

„Sme potešení, že sa dosiahla dohoda. Pred nami je ale stále plno práce,“ uviedla Cameronova hovorkyňa. „Veľkou výzvou bude teraz dodržanie podmienok (dohody) a ich uvedenie do praxe,“ dodala s tým, že tieto následné kroky nemožno podceňovať.

Podmienky eurozóny na pomoc Grécku:

Predbežné podmienky:

  • Grécka vláda musí v záujme obnovenia dôvery prijať dohodnuté reformy.
  • Grécko musí pred dohodou o novom programe z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) podať Medzinárodnému menovému fondu (MMF) žiadosť o pokračovaní podporného programu s platnosťou od marca 2016.

Grécko prijme nasledujúce opatrenia:

do 15. júla:

  • Reformu systému DPH a rozšírenie daňovej základne v záujme zvýšenia daňových príjmov;
  • Prvé kroky na zlepšenie dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému;
  • Zabezpečenie plnej právnej nezávislosti štatistického úradu Elst;
  • Zriadenie rozpočtovej rady a zavedenie poloautomatických výdavkových škrtov v prípade odchýlenia sa od cieľov stanovených pre primárne rozpočtové prebytky;

do 22. júla:

  • Reformu súdnych postupov v civilných konaniach;
  • Zavedenie rámca EÚ pre ozdravenie a riešenie kríz úverových inštitúcií;

Po schválení prvých štyroch spomenutých krokov a potvrdenie týchto záväzkov gréckym parlamentom bude možné veriteľské inštitúcie poveriť rokovaniami o predbežnej dohode. K jej úspešnému dovŕšeniu ale musia byť grécke návrhy reformných krokov výrazne posilnené, čo je nutné kvôli zhoršeniu ekonomickej a rozpočtovej situácie za posledný rok.

Grécko bude najmä musieť:

  • Vykonať ambicióznu penzijnú reformu a zaviesť do októbra 2015 doložku nulového deficitu dôchodkového systému či iné podobné opatrenia;
  • Prijať ambicióznejšie reformy trhu tovarov, vrátane zmien regulácie predajnej doby, vlastníctva lekární, mliekarní a pekární; otvoriť ekonomicky dôležité uzavreté profesie, napríklad trajektovú prepravu;
  • V energetickom sektore pokročiť v privatizácii prevádzkovateľa elektrizačnej prenosovej sústavy (ADMIE);
  • Na trhoch práce vykonať hlbokú modernizáciu pravidiel pre kolektívne vyjednávanie, štrajky a kolektívne prepúšťanie;
  • Urobiť potrebné kroky na posilnenie finančného sektora, vrátane riešenia nesplácaných bankových úverov a posilnenie správy bánk a fondu na ich rekapitalizáciu HFSF, najmä s ohľadom na vylúčenie možnosti politického zasahovania do personálneho obsadenia;

Ďalšie odporúčané kroky:

  • Pripraviť výrazné rozšírenie privatizácie;
  • Cenné grécka aktíva budú prevedené do nezávislého fondu, ktorý ich speňaží prostredníctvom privatizácie či inak, a príjmy budú jedným zo zdrojov pre splácanie nových úverov z ESM. Príjmy fondu dosiahnu počas trvania úverového programu 50 miliárd eur; z toho 25 miliárd eur sa použije na rekapitalizáciu bánk, polovica zo zvyšku pôjde na zníženie podielu gréckeho dlhu voči HDP a druhá polovica na investície. Fond budú riadiť grécke úrady pod dohľadom príslušných európskych inštitúcií.
  • Modernizovať a posilniť grécku štátnu správu, vrátane jej depolitizácii. Prvé návrhy by mali Atény dodať do 20. júla. Grécka vláda sa zaväzuje ďalej znížiť náklady štátnej správy.
  • Plne normalizovať spoluprácu s veriteľskými inštitúciami. Vláda s nimi musí s dostatočným predstihom konzultovať a nechať si od nich schvaľovať všetky návrhy zákonov v relevantných oblastiach.
  • Grécka vláda preverí nové zákony s ohľadom na to, či neodporujú dohode s eurozónou z 20. februára a nie sú zneplatnením prijatých záväzkov.
49 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Angela Merkelová #úverový program