Grécke banky budú potrebovať 10 až 14 miliárd eur na reštart

Grécke banky budú aj v prípade víkendovej dohody medzi Aténami a zahraničnými veriteľmi potrebovať viac času na opätovné otvorenie. Potrebujú pritom 10 až 14 miliárd eur nového kapitálu, ak majú zostať nad vodou, povedal v piatok agentúre Reuters nemenovaný vysoký činiteľ jednej z gréckych bánk.

10.07.2015 18:06
debata (9)

Grécke banky sú zatvorené už dva týždne a bankomaty vydávajú iba obmedzený denný prídel 60 eur na jeden účet. Otvoriť sa majú v utorok, ak vláda nerozhodne inak.

Podľa spomínaných bankárov by sa mohli banky otvoriť do konca budúceho týždňa. Do pondelkového večera majú podľa neho banky hotovosti dostatok. Celkom majú teraz k dispozícii asi 750 miliónov eur.

Štyri hlavné grécke banky National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank a Alpha Bank ale budú zrejme potrebovať výraznú rekapitalizáciu. Podľa bankárov sa tak nevrátia do bežného stavu ešte niekoľko mesiacov.

„Vzhľadom na rozsah otrasu, ktorým sme prešli, musia regulačné úrady zhodnotiť situáciu. Záťažové testy v septembri poskytnú čas na normalizáciu,“ uviedol bankár.

Banky predpokladajú, že prípadná nedeľné dohoda by mala Európsku centrálnu banku (ECB) prinútiť k zvýšeniu limitu núdzového financovania (ELA), čo je jediný zdroj hotovosti, ktorý teraz grécke banky majú. ECB tento limit už viac ako dva týždne necháva bezo zmeny na úrovni približne 89 miliárd eur, čo spolu s náporom Grékov na vklady donútilo vládu banky uzavrieť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna