Nemci voči Grékom pritvrdili, žiadajú ešte ťažšie reformy

Grécke reformné návrhy musia teraz ísť výrazne ďalej, než požadovali v júni medzinárodnej veritelia, aby Atény mohli získať novú finančnú pomoc. Na tlačovej konferencii to v piatok povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert a zdôraznil, že Berlín nebude súhlasiť so škrtaním gréckych dlhov.

10.07.2015 17:04
debata (61)

„Júnové návrhy veriteľov sa vzťahovali k druhému záchrannému balíku, ktorého platnosť však na konci mesiaca vypršala. Situácia druhého balíka preto už neexistuje. Ak má vzniknúť tretí záchranný balík, musí byť niekoľkoročný a musí ísť ďaleko za horizont toho druhého, musí to byť reformná cesta k dlhodobému hospodárskemu oživeniu Grécka,“ povedal Seibert.

Podľa hovorcu ministerstva financií Martina Jägera nemecká vláda dostala grécke návrhy na riešenie krízy a teraz ich analyzuje. „Hodnotenie sme ešte nedokončili, preto nemôžem obsah návrhu komentovať. Všeobecne ale môžem povedať, že by nebolo dostatočné, keby sa len predstavili júnové opatrenia v novom balení. V júni sa jednalo o predĺžení záchranného programu do novembra, teraz ale ide o celkom nový niekoľkoročný program,“ uviedol Jäger.

Seibert tiež potvrdil, že Berlín odmieta možnosť odpísať časť gréckeho dlhu. „Škrtanie dlhov by znamenalo kvalitatívnu zmenu menovej únie. Nemecká vláda s takýmto krokom súhlasiť nebude,“ povedal Seibert.

„Nemecká politika voči Grécku je rovnaká, aká pomohla Španielsku, Portugalsku a Írsku na to, aby sa ekonomicky postavili na nohy. Stále platí, že európska solidarita nesmie byť oddeliteľná od vlastného úsilia, a tento princíp nehodláme opustiť,“ povedal vládny hovorca.

Podpredseda frakcie CDU/CSU Hans-Peter Friedrich nepovažuje najnovšie návrhy Grécka za základ pre rokovanie o treťom záchrannom programe a podľa neho by bolo pre Grécko lepšie, keby začalo znovu s vlastnou menou.

„Myslím si, že Grécko potrebuje nový štart – s vlastnou menou a s láskavou pomocou všetkých svojich európskych partnerov,“ povedal Friedrich podľa agentúry Reuters. Dodal, že lídri EÚ by túto možnosť mali na nedeľňajšom summite seriózne zvážiť.

Friedrich takisto kritizoval francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý grécke návrhy reforiem prijal a označil ich za seriózne a vierohodné. „Vyzerá to, akoby francúzski socialisti chceli oslabiť rozpočtové pravidlá, pretože si uvedomujú, že nie sú schopní zaviesť potrebné reformy. Nemali by sme dovoliť, aby sa chaos v Grécku využíval na ďalšie podkopanie fiškálnych pravidiel,“ povedal poslanec.

Friedrich doterajšie záchranné programy pre Grécko podporil. V piatok ale naznačil, že keby vláda požiadala poslancov o mandát na rokovanie o novej záchrane, mohol by hlasovať „nie“.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna #Nenecko